Nieuws


30-10-2017 8:30

De Dutch Design Week (DDW) is weer achter de rug. Het evenement kijkt met meer dan 335.000 bezoekers terug op een succesvolle editie vol creatieve verbindingen, baanbrekend design en innovaties.

Het evenement groeit met name kwalitatief. "Naast exposities was er veel ruimte voor inhoudelijke discussies en debat over het vormgeven van onze toekomst", aldus de organisatie in een terugblik. "Bedrijfsleven, professionals, overheden, media en ontwerpers wisten elkaar gedurende de week te vinden om ideeën uit te wisselen. De eerste editie van World Design Event kon tevens rekenen op enthousiaste reacties. Verder waren de internationale pers en professionals ruimer vertegenwoordigd dan ooit."

Dankzij 2.600 (inter)nationale ontwerpers ontpopte Eindhoven zich de afgelopen week opnieuw als middelpunt van de creatieve industrie. In 610 exposities, presentaties, tours en activiteiten, verspreid over 110 locaties in de stad, werd niet alleen werk getoond van gerenommeerde ontwerpers en gevestigde labels, maar was ook veel ruimte voor jong talent en het experiment.
 
Martijn Paulen (directeur DDW): “Designers werken graag samen op zoek naar de randen van wat mogelijk is, ze stretchen. Eigenlijk zijn het allemaal wereldverbeteraars, professionele idealisten die proberen onze wereld een stukje vooruit te helpen. De wereld mooier, duurzamer, socialer, gezonder, misschien minder eenzaam en bijvoorbeeld praktischer te maken. Tijdens DDW manifesteren ze zich samen als een creatieve force of nature.”

Natuurlijk werden tijdens de DDW ook weer de Dutch design Awards uitgereikt. Grote winnaar was De Flat Kleiburg van NL Architects. deze werd beloond met de Future Award en werd tevens verkozen tot winnaar in de categorie Habitat. De jury was eenduidig: “DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft. Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland.”

De overige Dutch Design Awards gingen dit jaar naar: Vlisco Un à Un van Michiel Schuurman (Communication), ZandGlas van Atelier NL (Design Research), Bravado: a pretentious, swaggering display of courage (F/W 2017) van Das Leben am Haverkamp (Fashion), Quooker Flex van Quooker (Product), White Spots van Studio Richard Vijgen (Service & Systems), Frank Kolkman (Young Designer Award) en Royal FloraHolland (Best Client Award). Sheltersuit 4.0 ontworpen door Bas Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

www.ddw.nl


Deel op Social Media30-10-2017 8:30

Ontwerpster Ineke Hans initieerde gedurende de afgelopen maanden een serie 'salons' in Londen, waar specialisten discussieerden over meubelontwerpen anno nu. In een terugblik op de twaalf bijeenkomsten publiceerde Hans een pamflet.

"Iedereen die aan de gesprekken deelnam zal een eigen conclusie getrokken hebben", aldus de ontwerpster. "Tijdens de twaalf salons heb ik een aantal persoonlijk gedachten geformuleerd over hoe talenten kunnen worden geplaatst en hoe ontwerp een actieve rol kan vervullen in de veranderingen die onze maatschappij kenmerken. Na al het gepraat is het tijd om te handelen."

Ineke Hans formuleerde de volgende punten:

1. Verander de focus: van maken en nieuw naar betekenis en behoeftes. 
We hebben genoeg spullen. Dit punt kantelt het verlangen van ontwerpers om objecten te ontwerpen. Het doel moet veranderen: van meer maken naar zinvol en betekenisvol bezig zijn.

2. Werk aan het systeem, want dat werkt niet.
Het meubelsysteem is een complexe structuur van beurzen, fabrikanten, ontwerpwinkels, galleries, klanten, ontwerpers, pers en meer, maar het is een tredmolen geworden waar teveel dingen voort lief worden genomen. Het gedraagt zich als een rhizome, maar het heeft behoefte aan verse impulsen die het systeem onderuithalen.

3. Onderzoek en investeer in nieuwe economische systemen die design ondersteunen.
Crowdfunding en online verkoop geven ontwerpers een interessante toegang tot gebruikers en genereren soms meer inkomsten dan via fabrikanten. Economische modellen moeten veranderen als we beginnen met ‘minder maken’ en willen verschuiven van financiële groei naar welbevinden. Dit laatste is een belangrijk onderwerp voor ontwerpers om op te focussen in projecten.

4. Beschouw de wereld als je werkplaats en opereer erin.
de klassieke ontwerper-klantrelatie is niet langer vanzelfsprekend. Ontwerpers zijn flexibel en kunnen zelf projecten initiëren en de wereld is hun werkplaats. Het vak is veranderd en gegroeid. Dit betekent dat ontwerpers verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun projecten en begaan moeten zijn met hun processen en de manier waarop deze de wereld beïnvloeden.

5. Heroverweeg de werkplek.
Werkplekken veranderen: we werken thuis en voelen ons thuis op het werk. Dit heeft gevolgen voor meubelontwerp omdat project- en woonmeubelmarkten elkaar raken. Ontwerpers moeten een rol hebben in die verandering.

6. Gebruik de ruimte die we hebben efficient en ontwikkel hiervoor hybride producten.
Met kleinere stedelijke werk- een woonruimtes zullen onze meubelwensen anders zijn. Meubels worden kleiner, maar kunnen zich aanpassen door meer hybride te worden en te verbinden met de publieke sfeer waar aankleding meer aandacht vraagt.

7. Opereer in een 24/7 genetwerkte realiteit.
Nieuwe technologieën maken leven en werk flexibel, mobiel en 24/7 vernet. Maar de levenscycli van meubels en technologie zijn moeilijk samen te brengen. We worstelen met deze nieuwe realiteit en ontwerpers kunnen een bijdrage leveren aan de manier waarop we hiermee om gaan.  

8. Wees betrokken bij de realiteit: ontwerp voor een sociale context!
Ontwerp moet niet opereren vanuit een ivoren toren. Onze technologiegedreven maatschappij heeft behoefte aan een menselijke, meer psychologisch gedreven benadering van ontwerp,  gebed in een sociale context waar het ontwerp interacteert met de gebruikers.

9. Heb aandacht voor de impact van lokaal maken op wereldwijde kennis en vice versa.
Veel producten hebben een vaststaande vorm en worden over de gehele wereld vervoerd. Dit heeft een wereldwijde invloed op onze omgeving en maatschappijen. Maar digitalisering maakt het mogelijk om te werken met open-source meubelproductie (waar en wanneer het nodig is), maatwerk en de productie van kleine series, gebruikmakend van mix van digitale en ambachtelijke productiemethoden.

10. Kijk naar de toekomst en betreed ongebaande paden.
Innovatie is niet alleen een kwestie van nieuw, andere kleuren, een ander verhaal of een andere stijl. Ontwerp moet innovatief zijn en zin hebben. Ontwerpers en fabrikanten hebben meer tijd nodig om uit te vinden, te onderzoeken, vorm te geven en samen te werken met de wetenschap om zo tot betere projecten te komen.

11. Kijk naar de geschiedenis en leer ervan.
Maak gebruik van oude en nieuwe methodes. Bij het creëren van nieuwe producten kan de ontwerpgeschiedenis inzichten bieden waar je over na kunt denken. Het voorkomt dat je met vernieuwingen komt die eigenlijk al oud zijn.  

12. Ontwerp oplossingen in plaats van meer spullen.
Ontwerpers kunnen hun oplossingsgerichte kwaliteit gebruiken om in plaats van meer tastbare producten meer ontastbare strategieën en oplossingen te creëren.

www.inekehans.com


Deel op Social Media<< October 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >