PowerHouse Company steelt show in Leeuwarden


PowerHouse Company steelt show in Leeuwarden
07-02-2018 8:30

Leeuwarden is op dit moment Culturele Hoofdstad van Europa. Voor wat betreft het architecturale aspect van dit evenement gooit met name PowerHouse Company hoge ogen. Een paviljoen in glas en golvend hout, ontworpen door  dit architectenbureau vormt één van de eyecatchers voor het programma.

Het Obe paviljoen is ontworpen voor de 'Lân fan taal' ('Land van Taal') manifestatie, waarmee de diversiteit van de taal gevierd wordt. Het nieuwe gebouw moest binnen een beperkte bouwenvelop ruimte bieden aan een veelzijdig programma met onder meer een bezoekerscentrum, een expositieruimte en een openluchttheater. Vanwege de centrale, strategische locatie in de historische binnenstad van Leeuwarden moest het nieuwe gebouw daarbij van alle zijdes toegankelijk én uitnodigend zijn. 
 

Het ontwerp van Powerhouse Company bestaat uit een transparant volume met het bezoekerscentrum en de expositieruimte, bekroond met een golvend houten dak dat dienst doet als publieke tribune. Deze permanent toegankelijke tribune opent zich naar het Oldehoofsterkerkhof, een historisch plein dat voornamelijk wordt gebruikt voor grote evenementen in de binnenstad van Leeuwarden. Het paviljoen versterkt daardoor de functie van het plein als een ruimte voor optredens en ontmoetingen.

Stefan Prins, architect en partner bij Powerhouse Company: “Zoals taal mensen verbindt, zo willen wij met het nieuwe Obe paviljoen verbindingen in de stad mogelijk maken. In de fysieke, gebouwde stad, omdat het paviljoen een belangrijk kruispunt vormt tussen het historische stadscentrum en het aangrenzende park, maar ook op sociaal vlak, in de menselijke stad.”
 

Duurzaamheid en innovatie waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Het eindresultaat is een compact en energie-neutraal gebouw met een open plattegrond. De natuurlijke materialen, die op een innovatieve manier zijn toegepast, zijn goed geschikt voor hergebruik. Met het Obe paviljoen wil Powerhouse Company een blijvende nalatenschap voor Leeuwarden creëren.

Tijdens het ontwerpproces heeft Powerhouse Company veel aandacht besteed aan het creëren van een 3D-model van de trappartij, dat gebruikt kon worden voor het frezen van de houten gebouwdelen. Hierdoor was het mogelijk om het paviljoen met een hoge mate van precisie en binnen een kort tijdsbestek te bouwen. Dit was met name van belang omdat er minder dan twee jaar tijd zat tussen het schetsontwerp en de oplevering van het gebouw - de opening van de Culturele Hoofdstad.

www.powerhouse/company.com

Deel op Social Media<< February 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >