'Breeam Very Good' voor Zaans Medisch Centrum


'Breeam Very Good' voor Zaans Medisch Centrum
20-12-2016 8:00

Het Zaans Medisch Centrum heeft het Breeam-NL Very Good certificaat (3 sterren) behaald met een percentage van 61,9 procent. Het ziekenhuis werd ontworpen door architectnbureau Mecanoo.

Breeam is een instrument om de totale duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen en Breeam-NL is de Nederlandse variant voor de uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige certificeringsmethodiek. In negen categorieën wordt de duurzaamheid van een gebouw getoetst. "Door de brede scope heeft Breeam-NL zijn invloed op alle fases van een bouw en hebben alle betrokken partijen, van opdrachtgever tot onderaannemer en eindgebruiker, hun procedures en processen hierop ingericht eninput geleverd om de beoogde score te behalen", aldus een woordvoerder van Mecanoo.


Het Zaans Medisch Centrum is het eerste ziekenhuis in Nederland dat vanuit de LEAN-management filosofie is ontwikkeld. In een bijzondere samenwerking ontwierp architectenbureau Mecanoo samen met het ziekenhuisbestuur en Vitaal ZorgVast een innovatief en milieuvriendelijk gebouw. Uitgangspunten waren: goede oriëntatie, healing environment, energiezuinige installaties voor klimatiseren en verlichting, hergebruik van afvalwater door middel van een pharmafilter en bijzondere aandacht voor flora en fauna op en om het gebouw.

Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen (begane grond tot en met vijfde verdieping), een centraal gelegen straat over drie bouwlagen, een bovengelegen binnentuin, twee patio’s en een techniek laag op de vijfde verdieping. In het ontwerp zijn opgenomen: acuut centrum (acht operatiekamers), intensive care unit, cardio care unit, poliklinieken, themacentra volgens het shop-in-shop-principe (zoals pijncentrum, bewegingscentrum, Esperanz, hart- en vaatcentrum), diagnostisch centrum, dagcentrum, kliniek (driehonderd bedden) met apart moeder-kind centrum, laboratoria, publieke functies, kantoren en vergadercentrum voor ZMC Academie.

Het Zaans Medisch Centrum is een alliantie aangegaan met Vitaal ZorgVast. De krachten zijn gebundeld voor de ontwikkeling, de bouw, het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik voor 25 jaar. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de uitvoering.

www.mecanoo.nl

Deel op Social Media<< December 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >