'Kansen voor architecten'


'Kansen voor architecten'
20-01-2016 8:30

Momenteel zijn een kwart van de middelgrote architectenbureaus bouwmeester of ‘lead architect’ bij Design & Build projecten. Deze bureaus, met 10 tot 25 fte’s, verwachten dat ze in de toekomst deze rol vaker gaan aannemen. BNA-directeur Fred Schoorl: "We zien sommige aannemers de beweging naar Design & Build maken, maar ook steeds meer architecten die meer risico nemen. Vooral bij kleinschaliger Design & Build projecten . Deze kleinschaligheid was de afgelopen jaren sowieso een trend in de markt."

Een kwart van de bureaus noemt zich goed bekend met de rol als ‘bouwende architect’. Deze rol blijkt nog niet bij alle opdrachtgevers bekend. Hoe meer architectenbureaus deze dienst gaan aanbieden aan opdrachtgevers, hoe sneller deze geaccepteerd zal worden in de markt is de verwachting. Om de verbinding tussen ontwerpen en bouwen te optimaliseren werken ‘bouwende architecten’ regelmatiger en intensiever in ketensamenwerking met BIM dan bureaus die dat niet doen.

De belangrijkste reden voor bureaus om deze rol op zich te nemen is het creëren van meerwaarde voor de opdrachtgever. Ook het leveren van meer kwaliteit is een belangrijke reden. Hoofdargumenten die bureaus geven om de markt niet als bouwende architect te betreden zijn het gebrek aan financiële slagkracht en het ontbreken van ambitie in die richting. Ook achten bureaus de risico’s soms te groot.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een enquête onder middelgrote architectenbureaus, die BNA in samenwerking met Harm Korfker, student op de Hogeschool van Amsterdam, uitvoerde. Korfker is  eigenaar van Korfker Architecten.

www.bna.nl

Deel op Social Media 
 

<< January 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >