Architecten kiezen voor samenwerking en verkennen nieuwe diensten


Architecten kiezen voor samenwerking en verkennen nieuwe diensten
12-08-2015 15:28

Architectenbureaus zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan samenwerken met andere partijen in de bouw. In 2015 werkt zelfs 73 procent ‘strategisch’ samen met deze bouwpartijen. Daarbij verkennen de meeste architectenbureaus nieuwe diensten buiten de traditionele architectenwerkzaamheden. Dit blijkt uit onderzoek van de BNA. “Het toont een trend aan die wij al eerder zagen aankomen”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl.

Dé architect bestaat niet. De architect heeft tegenwoordig veel verschillende rollen en disciplines. Uit het verdiepingsonderzoek blijkt dat de architect het meest de faciliterende rol op zich neemt. Daarbij ziet hij zich als specialist (de gespecialiseerde architect) en als probleemoplosser en inspirator (de strategische architect). Iets waar relatief nog weinig architecten zich mee associëren, is de rol van productontwikkelaar (de product architect).Hoe goed vinden architectenbureaus de verschillende rollen bij hen passen? (Bron: Verdiepingsonderzoek 2015).

Door de rolverbreding van de architect is competentie-ontwikkeling populair. Veel architectenbureaus bieden hun medewerkers een opleiding aan. Het meest voorkomende onderwerp waarop wordt bijgeschoold is BIM. Zo’n 63 procent van de bureaus faciliteert hiervoor opleidingsactiviteiten. Ook communicatie en acquisitie  zijn onderwerpen voor  externe trainingstrajecten. Het gaat hierbij vooral om ‘training on the job’.

Voor bureaus zijn een strategische marktfocus en positionering erg belangrijk. Om bureaus op weg te helpen en te ondersteunen bij hun ondernemerschap heeft de BNA daarom Dienstenkaarten ontwikkeld. Ze dienen als gereedschap bij het maken van keuzes. Ongeveer de helft van de bureaus kent deze kaarten. Bureaus gebruiken ze als hulpmiddel en denkraam bij het verkennen van huidige en toekomstige posities om het eigen bureau tegen het licht te houden.

 

Deel op Social Media

<< August 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >