Herstel architectenmarkt; kantorenmarkt blijft achter


Herstel architectenmarkt; kantorenmarkt blijft achter
23-04-2015 10:28

Het werk van architectenbureaus neemt voor het eerst sinds 2008 structureel toe. Dit betekent een einde aan jarenlange neergaande trend.  Uit de BNA conjunctuurmeting voorjaar 2015 blijkt een verbetering van de werkvoorraad van gemiddeld 3,5 naar 4,3 maanden. De branche klimt uit het dal. Daar zijn we blij mee. Een echte blos op de wangen ontbreekt nog.  Bureaus verdienen nog te weinig om te kunnen investeren. Dit belemmert innovatie en daarmee het ondernemersklimaat van de branche”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl. Transformatie, hergebruik en verduurzaming van bestaande bouw zijn naast woningen groeimarkten.


Voor hoeveel maanden is er werkvoorraad?

Bron: BNA conjunctuurmeting voorjaar, Panteia

Het aantal bureaus dat meer opdrachten en omzet verwacht, neemt toe. Het honorarium blijft gelijk. Bijna de helft van de bureaus verwacht een omzetstijging voor heel 2015. De verwachtingen voor 2015 zijn positiever dan die in het najaar van 2014 voor 2015. Een meerderheid spreekt echter nog wel van een kleine werkvoorraad. Voornaamste productiebelemmeringen zijn onvoldoende opdrachten en financiering.


Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid is nog geen sprake, ondanks het feit dat sommige bureaus weer groeien. In de afgelopen jaren is er een enorme teruggang geweest van het aantal banen. Bureaus verwachten in 2015 niet meteen weer veel mensen te gaan aannemen. De stijging in de werkvoorraad en omzet  worden door bureaus vooral opgevangen met de huidige bezetting, waar nodig aangevuld met een flexibele schil. Deze schil bestaat uit ingehuurde en gedetacheerde krachten.

De aanwezige groei komt vooral van de particulieren. Het verlaagde btw-tarief voor woningrenovaties, de aantrekkende woningmarkt en de historisch lage hypotheekrente spelen hierbij een belangrijke rol. Projectontwikkelaars en corporaties zijn nog steeds niet in beeld als het gaat om omzetgroei. Van een kantorenmarkt is nauwelijks nog sprake. Transformatie en hergebruik en verduurzaming van bestaande bouw zijn naast woningen en gemengde projecten de gebieden waar groei zit.

 

Deel op Social Media

<< April 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >