'Psychiatrische patiŽnten moet je prikkelen'


'Psychiatrische patiŽnten moet je prikkelen'
06-04-2015 8:00

De gedachte dat psychiatrisch patiënten in een prikkelarme omgeving moeten worden verpleegd is onjuist. Dat concludeert Femke Feenstra, architect en directeur bij de Jong Gortemaker Algra (dJGA) in het afstudeeronderzoek ‘Huis voor alle Zinnen’. Een psychiatrische kliniek moet een patiënt juist prikkelen.

Bij het ontwerpen en bouwen voor psychiatrische instellingen wordt veelal nog steeds gedacht in termen van veiligheid, eisen en functionaliteit. Dit leidt btot prikkelarme en anonieme ruimtes. Feenstra stelt dat een dergelijke omgeving niet aansluit bij de veranderende maatschappelijke realiteit. In haar onderzoeksverslag geeft ze aan hoe zintuiglijk ontwerpen de psychiatrie kan verbeteren.

Het probleem van een prikkelarme omgeving is blijkens het onderzoek het grootst bij klinieken die als gevolg van de vermaatschappelijking van de zorg van de bossen naar de binnensteden verhuisden. Door de beperkte ruimte in steden zitten mensen er soms jarenlang 'opgesloten' in tien kamers, een woonkamer, een gang, een therapieruimte en een tuintje.

Volgens Feenstra is dit de verkeerde weg. Gedurende haar onderzoek werd steeds duidelijker dat zintuiglijkheid en het geestelijk welbevinden van patiënten de leidraad moeten vormen bij het ontwerpen en de inrichten van klinieken.

In het kader van haar afstudeeronderzoek ontwierp Feenstras een 'Huis voor Alle Zinnen'. Het ontwerp is gebaseerd op de locatie van de kliniek van ggz-instelling Yulius in Dordrecht. De presentatie werd beoordeeld met een 10; Feenstra behaalde met haar onderzoek een mastergraad in de architectuur.

www.djga.nl

Deel op Social Media 

<< April 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >