Ontwerpen voor dementie


Ontwerpen voor dementie
18-03-2015 8:00

Een bijzonder project van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en zorginstelling Cordaan. Zes teams van wetenschappers, zorgverleners, architecten, ontwerpers en producenten van onder meer zorgmeubilair werken samen aan de vraag hoe zij het leven voor dementerenden in zorginstellingen zo aangenaam mogelijk kunnen maken.

Het Stimuleringsfonds en Cordaan stelt de teams voor de uitdaging om verbeteringen aan te brengen in drie specifieke zorggebouwen van Cordaan. Het project kent drie fasen: het Laboratorium (oktober 2014 - januari 2015), het Atelier (januari 2015 - juni 2015) en het Podium.

De Laboratoriumfase bestond uit een grondige verkenning van de beschikbare wetenschappelijke kennis, bestaande projecten en producten. Er waren lezingen over dementie, workshops over tactiliteit en licht, en brainstormsessies. De teamleden leerden ook de zorg beter kennen, bijvoorbeeld door een dag mee te lopen met de verzorgers op een van de drie locaties.

Inmiddels is fase twee in volle gang. Er worden mock-ups gebouwd en getest. De projecten zijn heel divers: van object- tot wijkniveau, van korte- tot langetermijningrepen, van ingrepen die aanzetten tot meer bewegen tot ontwerpen die juist aansluiten op de laatste levensfase. Zo zijn er plannen om dementerenden tussen anderen te laten wonen in een ondersteunende community. En worden veilige verbindingen gezocht tussen binnen en buiten, voor het ervaren van een buitengevoel.

Eén van de teams stelt zichzelf tot doel om een mentaliteitsverandering tot stand te brengen. Het zou in een verzorgingshuis primair om wonen moeten gaan, dat wordt omringd met zorg. Dit team houdt een pleidooi voor huiselijkheid. Door middel van sensorische wayfinding wordt ingezet op het stimuleren van beweging. Bewoners krijgen hierdoor meer vrijheid en herkennen hun omgeving beter, waardoor hun levensgeluk toeneemt.

www.stimuleringsfonds.nl

Deel op Social Media 

<< March 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >