Oplevering energiezuinig kantoor in Parijs


Oplevering energiezuinig kantoor in Parijs
26-11-2014 13:40
Oplevering energiezuinig kantoor in Parijs  
Icade Promotion Tertiaire en Mvrdv hebben het energiezuinige Pushed Slab kantoorgebouw in het 13e arrondissement van Parijs opgeleverd. Het zeven verdiepingen tellende gebouw met een oppervlak van 19.000 vierkante meter is de eerste realisatie van Mvrdv in Parijs en tevens het eerste gebouw van Parijs’ eerste eco-wijk. Pushed slab is energiezuinig en produceert per jaar 90 MegaWatt energie. Het gebouw is door Banque Populaire Rives de Paris aangekocht. Met de bouw was in juli 2012 begonnen.
 
Het gebouw is gesitueerd tussen twee totaal verschillende stedelijke condities: het dichte stedelijke weefsel van blokken en straten in het noorden en het losse stedelijk weefsel in het zuiden, duidelijk gedefinieerd met een overzichtelijke infrastructuur. Het ontwerp is gebaseerd op het gewenste kantoorprogramma en de eisen van laag energiegebruik. Het project combineert bewezen energie-efficiënte technologieën met individuele kantoorverdiepingen en buitenruimtes, zoals patio’s, balkons en een tuin. Met drie kernen en een centrale lobby biedt het gebouw een hoge flexibiliteit en kan het aan een of meerdere gebruikers worden verhuurd zonder bouwkundige aanpassingen.     
 
Het gebouw ligt op een kavel van circa 4.150 vierkante meter op een voormalige spooremplacement. Het volume – een blok van 150 meter lang en 21 meter breed – volgt de bouwregulaties opgelegd vanuit de stad Parijs, waar een van de vereisten was het uitzicht vanaf een nabijgelegen plein vrij te houden. Om dit ‘stedelijk raam’ te creëren en de kwaliteit van het gebouw en de wijk te verbeteren, wordt het volume ingedrukt tot het breekt, vervolgens gedraaid en naar het zuiden geschoven. Het ‘indrukken’ creëert een verschuiving van de vloeren waardoor er verschillende terrassen ontstaan, die in directe verbinding staan met de werkvloer en de externe trappen. Op de tweede verdieping biedt het stedelijke raam een groot terras. Zowel de terrassen als de balkons zullen worden voorzien van bomen in grote bloempotten en bieden de werknemers een vriendelijke omgeving waar zij zich kunnen ontspannen.
  
Pushed Slab heeft twee gezichten: een rustige kant aan het noorden in dialoog met het stedelijk weefsel van Parijs, en een meer dynamische zijde op het zuiden, haaks op de boulevard. Het gebouw wordt geheel met hout bekleed. De ramen vormen een ritmisch lint over de volledige lengte van de gevels en bieden optimaal daglicht en lichtcontrole van de binnenruimtes. Om rekening te houden met de impact van ontbossing zal gecertificeerd Frans hout worden toegepast.    
 
“Pushed Slab is een voorbeeldproject omdat het duurzaamheid met betaalbaarheid en kwaliteit combineert. Een ambitieuze commerciële opdrachtgever, het duurzame toekomstperspectief van de stad Parijs en de vraag om midden in het blok een zichtlijn vrij te houden hebben tot dit gebouw geleid dat de buren respecteert en zijn hart opent voor een collectieve ruimte”, aldus Winy Maas, medeoprichter van Mvrdv.”
 
Pushed Slab is het eerste gebouw van de eerste ecologische wijk van Parijs. Zonnecellen op het dak (264 stuks) genereren 90 MegaWatt per jaar, regenwater wordt opgevangen en gebruikt en 22 thermische zonnecollectoren gaan 45 procent van het warmwater leveren. Zonwering wordt geïntegreerd in de zuidgevel. Het gebouw wordt van buitenaf geïsoleerd om thermische bruggen te voorkomen. De optelling van deze bewezen betrouwbare toepassingen resulteert in een hoogefficiënt gebouw met een energieverbruik van slechts 46 kWh per vierkante meter per jaar waarmee het Franse energielabel ‘BBC Effinergie’ wordt behaald en het gebouw voldoet aan het klimaatplan van Parijs.    
 
Mvrdv heeft het gebouw met behulp van co-architect North by Northwest gerealiseerd; verder betrokken waren ingenieurs- en adviesbureaus Arcoba (Saint Denis), Vanguard, Terrell, Alto en aannemersbedrijf Eiffage Construction. Banque Populaire heeft de interieurbouw door Métope Architectes laten uitvoeren.
 
 


Deel op Social Media

<< November 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >