Wat zijn de effecten van zorgontwerp?


Wat zijn de effecten van zorgontwerp?
24-11-2014 8:30

TNO heeft in samenwerking met BNA Onderzoek een eerste model ontwikkeld dat de effecten voorspelt van het ontwerp van een ziekenhuis op de prestaties van dat ziekenhuis. Denk hierbij aan prestaties rond bijvoorbeeld het welzijn van patiënten of de efficiency van het personeel.

Hoewel dit onderzoek op dit moment uitsluitend het aspect 'welzijn van de patiënt' heeft uitgewerkt, is het een unieke stap vooruit te noemen, omdat nog niet eerder is aangetoond dat het welzijn van patiënten te voorspellen is door ontwerpkeuzes van de patiëntenkamer. Bij meer onderzoek naar het effect van ontwerpkeuzes wordt het mogelijk deze vooraf integraal af te wegen op de effecten op meerdere belangrijke prestatie-indicatoren.

Het doel van het project ‘Evidence-based Healthcare Design’, was om een model te ontwikkelen dat prestaties van een ziekenhuisgebouw kan voorspellen aan de hand van het ontwerp en wetenschappelijke kennis. Met dit model is het ontwerp van een architect ‘evidence based’ tijdens het ontwerpproces te verbeteren, op basis van doelstellingen van verschillende belanghebbenden, en dus niet pas nadat het gebouw is gerealiseerd.

Vragen die een rol speelden bij het onderzoek: Is er een ziekenhuis te bouwen waarin patiënten zich prettiger voelen door de manier waarop het is gebouwd? Een ziekenhuis dat bovendien het personeel optimaal ondersteunt in hun werk? En is dat te combineren met andere ontwerpeisen, zoals een gebouw dat zo laag mogelijke exploitatiekosten heeft en een laag energieverbruik?

Samen met zeven architectenbureaus zijn relatieschema’s opgesteld hoe gebouwkenmerken verschillende kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) van ziekenhuizen kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan hoe ontwerpkeuzes voor het daglicht bijdragen aan een prettigere omgeving voor zowel patiënten als personeel, maar ook invloed hebben op het energieverbruik.

Voor één KPI, patiënttevredenheid en welzijn, is onderzocht of er aan de hand van de patiëntenkamer kon worden voorspeld wat de invloed was op het welzijn van patiënten. Alhoewel het project op dit moment op een bescheiden schaal laat zien dat het mogelijk is een model te maken met voorspellende waarde, kan het in de toekomst  van onschatbare waarde voor de architect of een ziekenhuisbeheerder zijn. Ontwerpkeuzes zijn immers dan met hard bewijsmateriaal te onderbouwen. Meer onderzoek is wel nodig om het model breder toepasbaar te maken en de andere KPI’s toe te voegen.

Op 20 maart 2015 presenteert TNO op de Zorgtotaal beurs in de Jaarbeurs Utrecht de uitkomsten van het onderzoek.

www.tno.nl

Deel op Social Media

<< November 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >