Koning opent Ezinge


Koning opent Ezinge
24-11-2014 8:00

Op 19 november jl. heeft Koning Willem-Alexander het nieuwe Onderwijspark Ezinge in Meppel geopend. Met veel enthousiasme en trots hebben de scholen hun nieuwe plek in gebruik genomen, getuige de vrolijke tweets en geestdriftige inzet van velen.

Onderwijspark Ezinge naar ontwerp van Atelier PRO is een opvallende verschijning in verschillende satijn-brons tinten van geanodiseerde gevelplaten met een warme gloed. De architectuur wordt verrijkt door een imposant kunstwerk op het hart van het gebouw.

Vijf scholen en sportzalen hebben op deze plek nabij het treinstation hun onderdak gekregen. De verschillende scholen zijn als huizen in een dorp in het Onderwijspark gesitueerd, met elk een eigenheid, terwijl ook het dorp als geheel voor iedereen herkenbaar is. Elke school heeft een eigen inrichting en eigen kleuren. Een fijnmazige structuur van pleintjes, straten, stegen en patio’s verbinden de scholen en overige functies. "Het is een gebouw waar verschillende leeftijdsgroepen zich thuis kunnen voelen en waar ze niet de weg kwijt raken, dankzij de vanzelfsprekende schakeling van ruimten en de altijd aanwezige relatie met buiten: licht – lucht – uitzicht. Zoals bij een dorp", aldus Atelier PRO.

Van meet af aan is in het ontwerp ruimte gereserveerd voor kunst als een schooloverstijgend en samenbindend element. Beeldbepalend zijn de twee kunstwerken op de kopgevels, van verre zichtbaar. Het zijn twee digitaal keramische prints op glas, naar het ontwerp van het duo Driessen + Van Deijne uit Amsterdam. 

De scholen hebben elk een eigen domein en de praktijk onderwijslokalen rond het gemeenschappelijk hart vormen de verbinding. Hier zijn de meer algemene voorzieningen. Entrees van de scholen liggen in de glazen bouwdelen tussen de gesloten bouwstroken.

Bij Onderwijspark Ezinge zijn uitgebreide sportvoorzieningen, zoals sportvelden en een sportcomplex met topsporthal volgens NOC*NSF normering. De architectuur van het sportcomplex is hetzelfde als die van het Onderwijspark. De entree is een glazen bouwdeel tussen de gesloten bouwvolumes met de sportzalen. "Zowel de topsporthal als twee kleinere zalen zijn op te delen, zodat verschillende verenigingen of schoolklassen er tegelijk gebruik van kunnen maken."

Flexibiliteit en duurzaam ruimtegebruik zijn ook bij het Onderwijspark belangrijk. "Doel was een gebouw te maken met een open structuur, die onvoorziene ontwikkelingen kan absorberen. De indeling is flexibel, vrij en snel te veranderen. Scholen kunnen eenvoudig ruimte uitwisselen om groei of krimp op te vangen."

De scholen kregen Frisse Scholen label B en een GPR van 8.1 op alle aspecten. "Het gebouw kreeg niet alleen een gezond binnenklimaat maar ook een slimme bouwstructuur en materialen die lang mee gaan. Het is een compact gebouw met een lage energievraag. Dankzij het goed geïsoleerde dak en dito vloeris de energiehuishouding gunstig en daardoor zijn de exploitatiekosten laag. Installaties meten voortdurend de behoefte aan lucht en licht per ruimte en zijn door de gebruikers zelf in te stellen." De bouwstroken met de scholen zijn oost-west georiënteerd. Dat betekent een schaduwgevel op de noordzijde en een zongevel op de zuidzijde.  De ramen zijn groot om daglicht toe te laten en de zuidgevel is voorzien van binnenzonwering.

Onderwijspark Ezinge is een initiatief van woningcorporatie Woonconcept, de Ambelt, Drenthe College, Stad & Esch en de gemeente Meppel. Woonconcept is eigenaar, de gemeente huurt de ruimtes voor de ‘gemeentelijke scholen’.

www.atelierpro.nl

Deel op Social Media

<< November 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >