Debat over architectuur en vergrijzing


Debat over architectuur en vergrijzing
17-10-2014 8:33

Tijdens Dutch Design Week organiseert Het Nieuwe Instituut een publiek debat over de toekomst van het ouder worden. Daarin zullen niet de beleidsmatige en technologische oplossingen centraal staan, maar de wensen en behoeftes van degenen die straks zelf oud zullen zijn.

Sprekers uit de zorgsector, de designsector en de overheid zullen het debat inleiden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om de wezenlijke vraag: ‘Hoe wil jíj oud worden?’, te beantwoorden.

 

Onder meer door vergrijzing dreigen de zorgkosten onbetaalbaar te worden. Bij de herziening van het huidige zorgsysteem wordt veel verwacht van technologische ontwikkelingen (zoals zorgrobots) en van slimme designoplossingen, maar deze sluiten niet altijd aan op de daadwerkelijke behoefte van de (toekomstige) oudere. Tegelijkertijd worden door de decentralisatie lokale overheden verantwoordelijk voor de thuiszorg. Samen met de gemeente Eindhoven bekijkt Het Nieuwe Instituut de belangen van de zorgsector, de technologische initiatieven, de designers én de mensen waarvoor het beleid en de systemen daadwerkelijk worden ontwikkeld.

Met het debat ‘Hoe wil jij oud worden?’ wordt een eerste stap gezet in het bij elkaar brengen van deze sectoren en individuen, om samen aan een gedeelde visie op de te werken. Met als doel ervoor te zorgen dat, ‘de jongere van nu zich mede-eigenaar gaat voelen van de inrichting van zijn toekomst als oudere’, aldus Tim Vermeulen, programmacoördinator van Het Nieuwe Instituut.

Sprekers en panelleden: Rob Hebing, Arne Hendriks, Hetti Willemse, Fabrizio Greidanus en Renate Richters.

Het debat ‘Nieuw Oud, Hoe wil jij oud worden?’ is een voorproef van het onderzoeksproject Nieuw Oud, een samenwerking tussen gemeente Eindhoven en Het Nieuwe Instituut, platform voor architectuur, design en e-cultuur. In Nieuw Oud wordt de praktijk rondom zorg en gezondheid voor ouderen in Eindhoven van nabij bestudeerd en gekeken hoe ethische en maatschappelijke vragen rond innovatie zichtbaar en bespreekbaar gemaakt kunnen worden vanuit verschillende ontwerpdisciplines. Nieuw Oud gaat in november 2014 van start.

www.hetnieuweinstituut.nl

Deel op Social Media

<< October 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >