MVRDV voltooit SMS


MVRDV voltooit SMS
16-06-2014 10:14

MVRDV heeft de transformatie van de ingang van Stedelijk Museum Schiedam voltooid. Het museum, gevestigd in het historische Sint Jacobs Gasthuis in het centrum van Schiedam heeft de centraal gelegen Giudici kapel getransformeerd tot ingang, café en museumwinkel.

De transformatie voegt een visueel duidelijk nieuw element toe aan het historische interieur waarin alle nieuwe programmaonderdelen in zitten: een reeks rode kasten. Werk aan de 500 vierkante meter behelsende transformatie begon in juli 2013.

Het historische Sint Jabobs Gasthuis waarin sinds 1940 het Stedelijk Museum Schiedam is gevestigd werd in 2006 verbouwd. Toen werd de hoofdingang onderaan een haast onzichtbare trap naar de kelder geplaatst. De belangrijkste ruimte van het gebouw, de Giudici kapel, werd nauwelijks gebruikt en had last van slechte akoestiek.    

Het ontwerp van MVRDV brengt al het gevraagde nieuwe programma onder in een serie van open boekenkasten, deze kasten bevatten de ingangsbalie, de garderobe, de balie van het café en presentatieplekken voor kunst en producten die te koop zijn. De kapel werd in 1787 gebouwd als centrum van een gasthuis voor arme bejaarden en zieken en functioneerde als scheiding tussen het mannen- en het vrouwengedeelte. De kapel werd gekenmerkt door een strenge soberheid die voor de nieuwe functie niet werkte. Rood werd voor de kasten gekozen om een warme kleur aan het interieur toe te voegen, om een duidelijk verschil te maken tussen oud en nieuw en vanwege de associatie met sacrale functies.

“Met een duidelijke monumentale geste hebben wij verschillende functies gecombineerd om de ruimte zo open en gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.” aldus Nathalie de Vries. “Het ontwerp respecteert de tegelijk indrukwekkende en sobere kapel en voegt kwaliteiten toe die voor de nieuwe functie ontbreken.”

De kapel is een Rijksmonument en de transformatie mocht de historische structuur van het gebouw niet aantasten. Daarom is gekozen voor een lichte constructie in mdf die de muren bedekt maar respectvol afstand houdt tot de historische elementen van het interieur: deuren, ramen, pilaren en de orgel. Deze worden door de kast in een frame gezet. De smalle ruimte tussen de kast en deze historische elementen bemiddeld optisch tussen de exact waterpas uitgevoerde kast en de schuin verzakte kapel. De achterwand van de kast is geperforeerd om vochtophopingen tegen te gaan. De hogere kasten hebben een akoestische functie; op veel plekken in de kast zijn LED-armaturen verwerkt voor indirect licht en om de producten te verlichten.

www.mvrdv.nl

<< June 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >