Ontwerp topinstituut voor duurzame energie bekend


Ontwerp topinstituut voor duurzame energie bekend
25-02-2014 9:30

De Energy Academy Europe is het nieuwe topinstituut voor onderzoek en innovatie op
het gebied van energie. In het zero-emission gebouw gaan ondernemers, studenten
en onderzoekers uit binnen- en buitenland samenwerken om de internationale
energievoorziening te verduurzamen voor de komende generaties.

De nieuwbouw is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en komt op de Zernikecampus in Groningen te staan. Het belooft, met een BREEAM Outstanding beoordeling voor ontwerp én oplevering, het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland te worden.

Het gebouw is straks een driedimensionaal energieplein dat grofweg bestaat uit twee bouwdelen. De noordzijde is flexibel in te richten voor onderzoeksruimtes, laboratoria en
kantoren. De zuidkant is ruimtelijk opengebroken en brengt het onderwijs en de verschillende
energie-instituten dichter bij elkaar. Tussen beide delen in bevindt zich het atrium als het hart
van het gebouw waar alle kenniswerelden elkaar ontmoeten. Ook de wintertuin als groene
oase in het gebouw is een plek die ontmoeting en kruisbestuiving stimuleert.

Het ontwerp vertelt het verhaal van duurzame innovaties op het gebied van energie. Het is
compact, volledig noord-zuid georiënteerd en gebaseerd op optimaal gebruik van de vier
natuurelementen; aarde, water, lucht en zonlicht. De aarde dient als warmte-koude opslag
voor koeling of juist opwarming van lucht en water. Regenwater wordt opgevangen en via
een vijver als grijswater weer hergebruikt. De luchtventilatie is natuurlijk: de wintertuin
biedt de ventilatie voor de zuidgevel, een ondergronds labyrint ventileert de noordgevel. Een
windschoorsteen verzorgt de natuurlijke luchtafvoer van het atrium. De buitenschil van het gebouw is volledig ingezet voor de opvang van zonne-energie. Door de zonnepanelen op het schuin oplopende dak in een driedimensionaal raster te plaatsen, is er tegelijkertijd alle ruimte voor maximale daglichttoetreding. Daarmee kan het gebruik van kunstlicht worden
gereduceerd. Met deze buitenschil krijgt het gebouw meteen een bijzonder uiterlijk dat laat
zien dat in dit gebouw op vernieuwende manieren met energie wordt omgegaan.

Architect: Ir. Aldo Vos, Ir. Sander Veenstra, Ing. Steven Schulze, pvb architecten.

<< February 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728





Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >