Kandidaten longlist Prix de Rome Architectuur 2014


Kandidaten longlist Prix de Rome Architectuur 2014
13-02-2014 9:26

Het Mondriaan Fonds maakt bekend dat er 57 kandidaten op de longlist voor de Prix de Rome Architectuur 2014 staan. Zij werden voorgedragen door 32 scouts die door het Mondriaan Fonds waren uitgenodigd en door andere experts. Daarnaast was er de mogelijkheid voor architecten om zichzelf voor te dragen. Van die mogelijkheid  hebben zestien mensen gebruik gemaakt. Op de longlist staan architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten, zowel samenwerkingsverbanden als kandidaten die alleen werken.

De kandidaten op de longlist zijn: Adriaan Aarnoudse, Kunlé Adeyemi, Martijn Al, Samir Bantal, Merixell Blanco Diaz, Jeffrey Bolhuis, Tom Bosschaert, Marlies Boterman, Daan Bruggink, Chris Collaris, Dingeman Deijs, Steven Delva, Mitesh Dixit, Tom van der Eng, Uri Gilad, Guido Greijdanus, HappelCornelisseVerhoeven, Michel Heesen, Ard Hoksbergen, Anne Holtrop, Breg Horemans, Bas Horsting, Florian Idenburg, Marit Janse, Ivo de Jeu, Harro de Jong, Marc Koehler, Marieke Kums, Fiona Kydd, Lilith Ronner van Hooijdonk, LOLA Landscape Architects, Kees Lokman, Jan Maas, Roderik van der Meulen, Donna van Milligen Bielke, Marcel Moonen, Jasper Nijveldt, Karin Peeters, Dirk Peters, Tim Prins, Max Rink, Nanne de Ru, SHAU, Jan Schevers, The Cloud Collective, Laura Theng, Urban Synergy, Robbert Jan van der Veen, Caro van de Venne, Kim Verhoeven, Anouk Vogel, Ard de Vries, Gerwin de Vries en Alexander Herrebout (LINT), Iris Wijn, XML, Jeroen Zuidgeest en ZUS (Zones Urbaines Sensibles).

De door het Mondriaan Fonds uitgenodigde scouts hebben 35 verschillende kandidaten voorgedragen, van wie een aantal verschillende malen werd genoemd. Zes kandidaten hebben hun voordracht te danken aan een derde die op eigen initiatief iemand voordroeg.

Hiermee is bereikt wat met de nieuwe manier van voordrachten van de Prix de Rome is beoogd: een breed palet aan jong talent voordragen aan de jury die hieruit vier architecten kiest die een opdracht krijgen. Na een werkperiode wordt vervolgens de winnaar gekozen. Bij de selectie is het leidend criterium de kwaliteit en de belofte van de architect zoals dat blijkt uit gerealiseerde projecten en/of plannen. Daarbij wordt rekening gehouden met het verschil in ervaring van de kandidaten: hoe langer een architect al werkzaam is hoe hoger de eisen.

In maart zal de jury, bestaande uit Adriaan Geuze (winnaar Prix de Rome 1990, landschapsarchitect en partner West 8), William Lim (directeur CL3 Architects Ltd, architect en kunstenaar), Ellen van Loon (architect en partner OMA), Saskia van Stein (artistiek directeur en curator Bureau Europa), Cathelijne Nuijsink (criticus, schrijver architectuur en design) vier kandidaten voor de shortlist selecteren. Voorzitter is Birgit Donker directeur van het Mondriaan Fonds.

De architecten die voor de shortlist worden geselecteerd krijgen een werkbudget en de opdracht om een schetsopdracht te maken voor een door de jury geformuleerde opgave. Het Mondriaan Fonds heeft de werkperiode opgehoogd tot 5 maanden en de architecten kunnen zelf kiezen waar ze de werkperiode uitvoeren. Tijdens de werkperiode kunnen de genomineerden begeleid worden door een coach naar keuze.

Het resultaat wordt in het najaar van 2014 gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut, waarna een tweede juryronde volgt en de winnaar van de Prix de Rome Architectuur bekend wordt gemaakt. Deze winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. Bij de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers.

De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Bij de architectuurronde wordt het Mondriaan Fonds geadviseerd door Het Nieuwe Instituut en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

www.prixderome.nl

<< February 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >