Jaap Bakema centraal in Venetië


Jaap Bakema centraal in Venetië
29-01-2014 12:21

Architect Jaap Bakema staat centraal in het Nederlandse paviljoen tijdens de veertiende editie van de internationale architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia. Onder de titel 'Open: A Bakema Celebration' wordt een kritische reflectie geboden op het idee van de open samenleving aan de hand van het werk en onderzoek van Jaap Bakema.

'Open' vormt een van de eerste wapenfeiten van het Jaap Bakema Study Centre, het studiecentrum van Het Nieuwe Instituut en de TU Delft. De veertiendee editie van de architectuurbiënnale in Venetië opent op 7 juni 2014 en loopt tot en met 23 november dit jaar.


Jaap Bakema (1914-1981) was een internationaal vooraanstaand en maatschappelijk betrokken Nederlandse architect. Hij was actief binnen de internationale avant-gardes van de CIAM en Team 10. Zijn in Rotterdam gevestigde bureau Van den Broek en Bakema was verantwoordelijk voor een aantal van de belangrijkste naoorlogse projecten in Nederland, zoals de Lijnbaan in Rotterdam. Het archief bevindt zich in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Jaap Bakema was bovendien hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Het Jaap Bakema Study Centre is in oktober 2013 opgericht door Het Nieuwe Instituut en de TU Delft. Het Nieuwe Instituut beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld, de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft wordt internationaal gewaardeerd vanwege vooraanstaand onderzoek op het gebied van architectuur. Samenwerking biedt beide organisaties de mogelijkheid om te profiteren van elkaars expertise, bronnen en netwerken. Het eerste gezamenlijke programma is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse Structuralisme.

Guus Beumer en Dirk van den Heuvel zijn de curatoren van 'Open'. Guus Beumer is directeur van Het Nieuwe Instituut. Dirk van den Heuvel is universitair hoofddocent aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en staat aan het hoofd van het Jaap Bakema Study Centre.

<< January 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >