Boek over Dirk van Sliedregt


Boek over Dirk van Sliedregt
21-01-2014 9:24

De Stichting Bonas presenteerde onlangs in Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden, een boek over de interieurarchitect Dirk van Sliedregt van de auteurs Anja Tollenaar en Femke Huisman. Het boek is het resultaat van samenwerking tussen Bonas, het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie (RKD) en Het Nieuwe Instituut (HNI).

Het boek is het 57e in de Bonas-reeks. Deze bestrijkt het hele spectrum van ontwerpdisciplines die zich richten op de gebouwde omgeving: (interieur)architectuur, stedenbouw en tuin- en landschaps-architectuur. Na eerdere titels over interieurarchitectuur: Ida Falkenberg-Liefrinck (2000), Cora Nicolaï-Chaillet (2004) en Elmar Berkovich (2011) wordt deze discipline opnieuw onder de aandacht gebracht.

Net als ontwerpers zoals Friso Kramer, Benno Premsela, en Hein Stolle drukte Dirk van Sliedregt in de eerste twee decennia vanaf Tweede Wereldoorlog een stempel op de vormgeving in Nederland. Hij had zich ontwikkeld van timmerman tot meubelontwerper en interieurarchitect. Zijn nuchtere functionele ontwerpopvatting werd gevoed door religie en filosofie. Het humane karakter, de dienende kwaliteit en het gebruiksnut van meubelen, interieurs en gebouwen stonden bij hem voorop. Daarmee hield hij – in zijn ontwerpen en in zijn docentschap - vast aan het traditionele, ambachtelijke ontwerpproces, in een periode dat het industriële massaproduct werd omarmd door de meeste ontwerpers, fabrikanten en belangenverenigingen.

Hij wist een groot publiek te bereiken met stoelmodellen die vooral in Goed Wonen-kringen werden gewaardeerd. De combinatie van rotan met staal die Van Sliedregt als eerste toepaste, exclusief voor de firma Gebroeders Jonkers, betekende een belangrijke technische vernieuwing. Nog belangrijker was zijn invloed als docent binnenhuisarchitectuur aan achtereenvolgens de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede, de Gerrit Rietveld Akademie in Amsterdam (GRA) en de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten (CABK) in Kampen, waarvan hij tot 1987 directeur was.

Het boek werd geschreven door Anja Tollenaar en Femke Huisman. Eerstgenoemde werkte na haar studie Vergelijkende kunstwetenschappen aan de VU in Amsterdam bij het RKD, Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis en later bij Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, als projectleider voor het Nationaal Ontwerp Archief (NOA). Heden is zij werkzaam als projectleider bij de afdeling Erfgoed van Het Nieuwe Instituut (HNI). Zij schreef over het behoud en beheer van ontwerparchieven. Zij ontsloot het archief van Dirk van Sliedregt voor het RKD.
Femke Huisman studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, werkte in het bedrijfsleven, waaronder bij een uitgeverij, en rondde in 2012 aan de Vrije Universiteit Amsterdam een tweede studie –architectuurgeschiedenis - af. Zij is als freelance medewerker onder meer werkzaam bij het Stedelijk Museum Alkmaar en de Abdij van Egmond. Bij de stichting BONAS deed zij onderzoek naar het werk van Dirk van Sliedregt.

Dit boek verschijnt op initiatief van de Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (Bonas). De Stichting Bonas, gehuisvest in het gebouw van Het Nieuwe Instituut te Rotterdam houdt zich sinds 1994 bezig met het inventariseren van het werk van Nederlandse architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit de 19e en 20ee eeuw.

<< January 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >