Basisschool met gewelfd houten grasdak


Basisschool met gewelfd houten grasdak
16-01-2014 11:55

Jenaplan Kindcentrum De Driehoek in Dordrecht, ontworpen door de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA), is officieel geopend. Wethouder Bert van de Burgt opende het nieuwe gebouw van kindcentrum De Driehoek gisteren, 15 januari. Het architectenbureau dJGA is verantwoordelijk voor het bouwkundig, constructief en interieurontwerp van het milieuvriendelijke en toekomstbestendige gebouw.In het nieuwe pand gaan leerlingen rechtstreeks vanaf het schoolplein de klas in. Dat is wat het gebouw bijzonder maakt. De nieuwe basisschool heeft geen hoofdingang, maar voor elke groep een aparte entree. Zo kunnen de groepen vanuit een eigen halletje direct naar hun klaslokaal. Dit zorgt voor een vrije centrale binnenruimte waar de kinderen in alle rust kunnen leren, spelen en werken.Het nieuwe schoolgebouw heeft een oppervlakte van circa 1.850 vierkante meter en huisvest Openbare Jenaplan basisschool De Driehoek met twaalf klassen, een peuterspeelzaal van SDK Kinderopvang en buitenschoolse opvang van COKD Kinderopvang.

Functionaliteit en toekomstgerichtheid spelen een belangrijke rol in het ontwerp van de basisschool. Het concept maakt veranderingen en andere toepassingen van het gebouw mogelijk in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer functies of het onderwijsconcept van de school wijzigt.In het centrum van het gebouw bevindt zich het studieplein van de basisschool. De indeling is door verplaatsbare meubels eenvoudig te wijzigen. “Hierdoor kunnen er in het studieplein lesruimtes met leerpleinen, werkplekken en computerplekken worden gecreëerd”, aldus Roelof Gortemaker, senior architect en directeur bij dJGA. “Om de ruimte meer sfeer te geven, hebben we per twee klassen een intiem leeszoldertje gecreëerd. Ook komt er nog een boomhut op het studieplein waar leerlingen kunnen spelen.”
Er zijn individuele leerplekken aanwezig en ruimtes om in kleine groepjes te werken. “Door de open en lichte ruimte is het studieplein een fijne plek om te werken en een goede aanvulling op de klaslokalen,” licht Gortemaker toe.De natuur heeft een belangrijke functie in het kindcentrum. "Bij De Driehoek zijn eerlijke materialen gebruikt." De constructie blijft in het zicht door de houten spanten en kolommen, het houten dakbeschot, de kozijnen en vitrines en de betonnen vloer. Op het schoolplein is een natuurspeeltuin gecreëerd, waar kinderen spelenderwijs leren respect te hebben voor bomen en planten. Kinderen kunnen spelen met boomstammen, hutten maken van wilgentakken en zelfs een eigen moestuintje bijhouden. Het regenwater wordt opgevangen in regentonnen en door leerlingen gebruikt om de moestuintjes water te geven. Het uitgesproken ontwerp van het kindcentrum is herkenbaar aan zijn gewelfde vegetatiedak en gebogen gevel. Dit geeft de school een vriendelijk gezicht in de wijk.

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is een multidisciplinair architectenbureau dat in 1928 in Rotterdam is opgericht. De Jong Gortemaker Algra geeft op innovatieve wijze vorm aan gebouwen voor zowel de maatschappelijke sector (gezondheidszorg, onderwijs, sport en recreatie) als de commerciële sector (kantoren, bedrijfsgebouwen, beursgebouwen). Het bureau is actief in ontwerp en uitvoering vanuit de disciplines architectuur, interieurarchitectuur, bouwkunde, constructie en projectmanagement. Samen met EGM architecten vormt het Rotterdamse bureau Dutch Health Architects voor ontwerpen in de gezondheidszorg in het Midden-Oosten, Rusland en China.

www.djga.nl

<< January 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >