Verzet tegen dreigende sloop LOKV


Verzet tegen dreigende sloop LOKV
11-01-2014 8:00

De karakteristieke gevel van het LOKV-pand aan de Ganzenmarkt in Utrecht wordt bedreigd met sloop. De pui die Mart van Schijndel in 1984 ontwierp is uitgesproken postmodernistisch. Vooraanstaande vertegenwoordigers uit de wereld van architectuur en architectuurgeschiedenis roepen het gemeentebestuur op dit cultureel erfgoed goed niet verloren te laten gaan. Ontzetting klinkt door in hun stellingname.

Door de opvallende vormentaal en referenties naar eerdere stijlstromingen neemt het een aparte plaats in in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. De nieuwe eigenaar van het pand heeft bij de gemeente echter een aanvraag ingediend om de pui te slopen en verbouwen met als argument dat dat nodig is om een huurder te vinden.
 

Ook de Stichting Mart van Schijndel maakt zich sterk voor behoud en dient dinsdag een petitie in als pleidooi voor behoud van de bestaande beeldbepalende gevel. Karaktervolle bouwwerken maken de stad juist aantrekkelijk, die breek je niet zomaar af. De Winkel van Sinkel en de pui van boekhandel die nu Polare heet of de bijzondere uitbreiding van het stadhuis zijn juist bijdragen die de stad aanzien geven en die tast je niet aan. In plaats van tijdelijk en commercieel belang bepleit de stichting dat het LOKV-gebouw met zijn gevel wordt toegevoegd aan de monumentenbestand van de stad.


Om het gebouw in huidige staat te behouden en te bestemmen als monument is er een petitie gestart die door verscheidene bekende erfgoedorganisaties, hoogleraren architectuurgeschiedenis en architecten is ondertekend. Auke van der Woud, hoogleraar aan de universiteit van Groningen wijst op de betekenis van de pui: "Dit werk is geen gewone pui maar een manifest. Bij de beoordeling van de aanvraag voor een sloopvergunning moet niet het belang van vandaag en morgen, maar het belang voor het Utrecht van 2040 voorop staan. En niet alleen het veronderstelde belang van de huidige eigenaar moet worden gewogen, maar ook en vooral het algemeen belang. Dat is gebaat bij een stad met indrukwekkende architectuur. Wat indrukwekkend is, is altijd schaars, en daarom moet dat altijd worden verdedigd."

Architect Sjoerd Soeters vindt het 'een monument in de geschiedenis van Nederlandse bouwkunst aan het eind van de 20e eeuw'. Aryan Sikkema omschrijft de pui als 'een sieraad voor Utrecht en een belangrijke verrijking van het straatbeeld' en architectuurcriticus Ruud Brouwers markeert de pui als een omslag in de Nederlandse architectuurhistorie. Brouwers motiveert zijn ondertekening tevens met de woorden: "De betekenis van het LOKV ligt ook in het doorbreken van culturele conventies ... het opengooien van het verstarde architectuurklimaat in de jaren ’80 en een ontsnapping aan zowel de armoede van het verzakelijkte modernisme als aan de benepenheid van het elitaire modernisme."

De Stichting het Cuypersgenootschap is ook een groot voorstander van het behoud van de pui. "De pui aan de Ganzenmarkt is van zeer hoge kwaliteit. Het Cuypersgenootschap beschouwt de pui als één van de hoogtepunten in het oeuvre van Mart van Schijndel en als een voor Nederland zeldzaam en hoogwaardig postmodern statement uit de jaren tachtig", aldus voorzitter Vladimir Stissi.

Prof dr. ir. Paul Meurs, Hoogleraar Restauratie Faculteit Bouwkunde TU Delft: "De historische binnenstad van Utrecht heeft een grote architectonische rijkdom, waarin de geschiedenis van de stad is terug te lezen. Als zeldzaam en afwijkend voorbeeld van recente architectuur, draagt het LOKV-pand aan de Ganzenmarkt positief bij aan het Utrechtse straatbeeld. Daar komt nog bij dat het in een doorsnee Nederlandse winkelstraat vaak droevig is gesteld met de architectuur op ooghoogte, waar de rolluiken en doorlopende etalages overheersen. Reden te meer om zuinig te zijn op de tegendraadse gevel van het LOKV-pand."

Jan Bodde, laat namens de Provinciale Commissie Utrecht weten: "Erfgoedvereniging Heemschut zet zich in voor de waardering en het behoud van waardevolle monumenten en cultuurlandschappen in Nederland. Vanuit die doelstelling onderschrijft de vereniging volledig de petitie en de motivatie van andere ondertekenaars om de waardevolle postmoderne gevel van het LOKV van kunstenaar en architect Mart van Schijndel voor de stad Utrecht, waar al zo veel belangrijke voorbeelden van architectuurstromingen zijn verdwenen, te behouden."

De pui van het LOKV is volgens de stichting één van de belangrijkste werken in het oeuvre van Mart van Schijndel en een perfect voorbeeld van postmodernisme in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. 'In Nederland is relatief weinig postmoderne architectuur gebouwd, dus moeten geslaagde voorbeelden als de LOKV-pui gekoesterd worden', aldus de stichting. Het relatief kleine oeuvre van Mart van Schijndel (1943-1999) wordt aan alle kanten bedreigd. Door zijn overlijden op 56-jarige leeftijd is zijn oeuvre vroegtijdig bevroren. Er is inmiddels al een aantal gebouwen van Van Schijndel verloren gegaan. Zo verdween het Ethologiestation op de Uithof en staat het FSB-laboratorium op de Uithof op de nominatie gesloopt te worden om plaats te maken voor nieuwbouw van het RIVM. Reden te meer om gebouwen van Mart van Schijndel die Utrecht nog rijk is te koesteren en de LOKV-pui te beschermen tegen sloop. Anders dan bijvoorbeeld zijn stadgenoot Rietveld was Mart van Schijndel niet van mening dat architectuur van tijdelijke aard is.

<< January 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >