Goede architectuur draagt bij aan welzijn ouderen


Goede architectuur draagt bij aan welzijn ouderen
11-10-2013 2:00

Broekbakema lanceerde onlangs tijdens het zorgcongres 'Keurmerk Seniorvriendelijke Ziekenhuizen' de toolkit ‘Op weg naar een seniorvriendelijk ziekenhuis’. De toolkit bestaat uit een overzicht van praktische architectonische toepassingen om ziekenhuizen eenvoudig seniorvriendelijker te maken.

Ziekenhuizen vervullen een steeds belangrijkere rol bij het verlenen van zorg aan ouderen. Tegelijkertijd wordt die zorg steeds complexer. Mensen worden ouder, hebben meerdere aandoeningen, wonen langer thuis en komen zieker in het ziekenhuis. Reden genoeg voor ouderenorganisaties om een keurmerk te ontwikkelen dat ziekenhuizen seniorvriendelijker moet maken. Ziekenhuizen die de organisatie en omgeving van zorg hebben aangepast aan de wensen en behoeften van ouderen en voldoen aan de normering, ontvangen het officiële keurmerk. De kwaliteitscriteria zijn samengesteld door ouderen en mantelzorgers en getoetst in 130 ziekenhuislocaties.

De toolkit ‘Op weg naar een seniorvriendelijk ziekenhuis’ is tot stand gekomen in samenwerking met de ouderenorganisaties en richt zich specifiek op de kwaliteitscriteria voor de fysieke omgeving van het ziekenhuis. De toolkit biedt ziekenhuizen concrete en praktische handvatten om hun inrichting en omgeving te laten aansluiten bij de behoeften van ouderen. Het toepassen ervan helpt ziekenhuizen op weg naar een seniorvriendelijke zorgomgeving. In de toolkit worden vijf categorieën onderscheiden: aankomst, ontvangst & toegankelijkheid, oriëntatie & routing, functionaliteit & comfort en beleving. Elke categorie bevat adviezen die visueel zijn ondersteund door pictogrammen.

Erik van Eck, architect-directeur Broekbakema: “Architectuur is bij uitstek het middel om een prettige omgeving te creëren die aansluit bij de behoeften van gebruikers. Dat is de rol van architectuur en dat is wat architecten doen: je verplaatsen in de doelgroep en zorgen dat je een gebouw ontwerpt dat ten dienste staat van die doelgroep. Een gebouw dat gastvrijheid ondersteunt, het beste uit mensen haalt, ze op hun gemak stelt, de weg wijst. Deze toolkit laat zien hoe ziekenhuizen eenvoudig een seniorvriendelijke omgeving kunnen bouwen, verbouwen of inrichten. Door dat te doen dragen ze bij aan het welzijn van ouderen.”

<< October 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >