Ulf Moritz krijgt BNO Piet Zwart Prijs


Ulf Moritz krijgt BNO Piet Zwart Prijs
06-09-2013 9:07

Textiel- en interieur ontwerper Ulf Moritz ontvangt dit jaar de BNO Piet Zwart Prijs / lifetime achievement award uit handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Awards (DDA). Volgens de jury komt de oeuvreprijs juist deze ontwerper toe gezien zijn uitdagende durf, ideeënrijkdom en trendsettend oeuvre.

De ontwerper neemt de oeuvreprijs op zaterdag 19 oktober in ontvangst tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Dutch Design Awards, onderdeel van Dutch Design Week (19-27 oktober) in Eindhoven.

De Duitse ontwerper Ulf Moritz, geboren in 1939 in Schroda (Polen), woont en werkt sinds 1962 in Nederland. Tijdens zijn – nog niet afgesloten – carrière van meer dan een halve eeuw, ontwierp hij mode en gordijnstoffen, meubelstoffen, wandbekleding, tapijten en interieur accessoires. Ook verzorgde hij tentoonstellingen, richtte showrooms in en werkte als art director voor tijdschriften. Zijn ontwerpen tonen een herkenbaar handschrift bestaande uit een diversiteit aan stijlelementen in combinatie met verrassende materialen en innovatieve technieken. Opdrachtgevers zijn Europese bedrijven zoals De Ploeg, Sahco, Danskina, Marburg Wallcoverings, Vorwerk en Ruckstuhl.

De kosmopoliet Ulf Moritz doet wereldwijd ideeën op en vertaalt deze in overtuigende collecties waarbij elegante esthetiek en commerciële doelen steeds in evenwicht zijn.
Behalve een internationaal befaamde industrieel textielontwerper was Ulf Moritz ook een zeer gewaardeerd hoofddocent van de Design Academy Eindhoven. Hij leidde de afdeling "Man and Identity". Deze functie combineerde hij ruim 30 jaar met zijn eigen ontwerpbureau.

Moritz was een inspirerende docent, zeer kritisch en kwaliteitsgericht en met oog voor bijzonder talent. Veel van zijn studenten horen inmiddels tot de internationale ontwerptop.
Dit alles maakt zijn gerealiseerde oeuvre internationaal befaamd en trendsettend. Nooit eerder ontving een textielontwerper de BNO Piet Zwart Prijs. Met het uitreiken van de prijs aan Ulf Moritz krijgt niet alleen deze prestigieuze ontwerper, maar ook het vakgebied de aandacht die het verdient.

De BNO Piet Zwart Prijs is de jaarlijkse oeuvreprijs voor een Nederlandse ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het ontwerp-vakgebied. De DDA, BNO en de jury van de BNO Piet Zwart Prijs streven bij de toekenning aan een ontwerper naar verscheidenheid binnen de verschillende ontwerpsectoren. De prijs bestaat uit een geldelijke waarde van 4.000 euro, die wordt besteed aan - afhankelijk van de winnaar - een publicatie, tentoonstelling of een ander project naar keuze. De organisatie is sinds 2009 in handen van de DDA in samenwerking met BNO. De jury bestaat uit Hans Dirken (voorzitter), Gertrude Hooykaas, Rob Huisman, Paul Mijksenaar, Bruno Ninaber Van Eyben, Tet Reuver, Gerard Unger en Marijke van der Wijst.

Winnaars van vorige edities zijn productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben (2008), grafisch ontwerper Gert Dumbar (2009), fotograaf Willem Diepraam (2010), interieurarchitect en tentoonstellingsontwerper Marijke van der Wijst (2011) en typograaf Gerard Unger (2012).

<< September 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >