Schoolvoorbeeld van duurzaamheid


Schoolvoorbeeld van duurzaamheid
25-04-2013 9:49

De openbare Anne Frankschool in Utrecht is op maandag 22 april feestelijk geopend. Tijdens de officiële opening kreeg de Anne Frankschool de tweejaarlijkse Milieuprijs van de gemeente Utrecht, vanwege de bijzondere toepassing van hout en het lage energieverbruik. De school, die is ontworpen door Mecanoo architecten, voldoet aan frisse scholen klasse B en heeft twaalf lokalen, een gymzaal, vroeg- en voorschoolse educatie en kinderopvang.
 


De Anne Frankschool baadt in daglicht, ruikt naar hout en heeft overal speelse elementen die kinderen aanspreken. In de stalen kolommen en de houten kasten zijn vlinders uitgesneden en in de gangen staan vrolijke oranje krukjes. Centraal in het gebouw ligt een gymzaal met aan weerszijden een patio, een voor de onderbouw en een voor de middenbouw. Een mooie houten trap leidt naar de bovenbouw. Door het schuinoplopende dak ogen de lokalen ruim. De brede gangen hebben werkbladen, waaraan de kinderen zelfstandig kunnen werken. Doordat de gangen transparant zijn, kunnen de leerkrachten eenvoudig toezicht houden. Om de kinderen een warm en prettig thuis te geven zijn alle wanden, vloeren en plafonds van de school gemaakt van hout. Dit zogenaamde kruislaaghout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Het interieur is volledig geïntegreerd in dit houten casco. Balies, trappen, open- en dichte kasten en de werkplekjes van de leerlingen vormen een geheel met het gebouw. Het hout is niet alleen esthetisch, maar heeft grote bouwfysische voordelen: het werkt vochtregulerend, warmteobserberend en is isolerend. Natuurlijke ventilatie, goede akoestiek en veel ramen en daklichten maken van de Anne Frankschool een aangenaam en licht onderwijsgebouw.

www.mecanoo.nl

<< April 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >