Nieuwe aanwinsten collectie NAi


Nieuwe aanwinsten collectie NAi
02-01-2013 15:00

Frits Palmboom heeft op 20 december namens Palmbout Urban Landscapes een overeenkomst getekend met het NAi om in termijnen hun archief te schenken. Het archief van dit volop actieve bureau is een belangrijke aanwinst. Ole Bouman, directeur van het NAi: “Palmboom Urban Landscapes heeft een pioniersrol in het denken over de stad als verstedelijkt landschap. Het is onder andere verantwoordelijk voor het stedenbouwkundige ontwerp Prinsenland in Rotterdam, de wijk Ypenburg in Den Haag en de wijk IJburg in Amsterdam. De verwerving van het archief van Palmbout Urban Landscapes verzekert toekomstige geschiedschrijvers van een uitermate rijke bron voor de Nederlandse stadsgeschiedenis.”

Ook met andere Nederlandse architecten heeft het NAi recentelijk afspraken gemaakt over verwerving: zo wordt de collectie aangevuld met delen van de archieven van architecten Pi de Bruijn en Sjoerd Soeters. Bovendien heeft Herman Hertzberger, de éminence grise van de Nederlandse architectuur, verklaard zijn archief bij het NAi te willen onderbrengen. Hiermee komen voor onderzoekers en andere geïnteresseerden belangrijke architectuurbronnen uit de periode 1965 tot heden beschikbaar.

Het NAi streeft naar een vitale collectie en verzamelt niet alleen archieven die een afsluiting zijn van een werkzame periode, maar ook archieven die nú gevormd worden en die actuele ontwikkelingen documenteren. Het kader van het verzamelbeleid voor de periode 1965 tot heden is neergelegd in het verzamelplan ‘Keuzes Maken’. Hierin formuleert het NAi nieuwe principes voor een thematisch en actief verzamelbeleid. Belangrijke ontwerpers blijven tot de kern van de collectie behoren, maar veel meer dan voorheen worden archieven in de bredere context van de (ruimtelijke) ontwikkeling van Nederland beschouwd. Ook als per 1 januari 2013 de verantwoordelijkheden van het NAi overgedragen worden aan Het Nieuwe Instituut, een organisatie die ontstaat uit een fusie tussen het NAi, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.

De collectie van het NAi is (inter)nationaal befaamd als onderzoekscollectie en bevat archieven van grote namen uit de Nederlandse architectuur, zoals Berlage, Van Doesburg, Oud, Rietveld en Dudok. Het verwerven van nieuwe archieven is en blijft van groot maatschappelijk belang. Volgens het NAi  beseffen gelukkig ook veel ontwerpers die relevantie, zoals blijkt uit de bereidheid om archieven aan het NAi (of het toekomstige nieuwe instituut) beschikbaar te stellen.

<< January 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >