Volkswagengarage wordt tentoonstellingsruimte


Volkswagengarage wordt tentoonstellingsruimte
24-04-2012 9:30

Interieurarchitect Remy Meijers verbouwde een voormalige Volkswagengarage in Rotterdam tot tentoonstellingsruimte. Zowel de oorspronkelijke functie als de bouwstijl dienden als inspiratie bij de transformatie naar Garage Rotterdam. 

In Garage Rotterdam, de onlangs geopende tentoonstellingsruimte in de Rotterdamse Goudsewagenstraat, spelen zowel architectuur uit heden als verleden een belangrijke rol. De oorspronkelijke functie van dit bouwwerk uit de naoorlogse wederopbouwarchitectuur diende voor interieurarchitect Remy Meijers als uitgangspunt voor een bijzondere herinrichting.

Dankzij een aantal bijzondere ingrepen is de voormalige Volkswagengarage van eind jaren veertig omgetoverd tot een spannende, maar vooral functionele tentoonstellingsruimte. Daarbij is met name teruggegrepen op invloeden uit de jaren veertig en vijftig. Zoals onder meer blijkt uit de materiaaltoepassingen.

Op de trappen zijn kleine tegels en terrazzo verwerkt. Daarnaast zijn de wanden en het plafond in het kleine kantoor op de entresol bekleed met mahoniehout. Ook het toegepaste meubilair is afkomstig uit de periode waarin het pand is gebouwd. Om het industriële karakter te benadrukken is de betonconstructie blootgelegd en gestraald. Om diezelfde reden zijn tafels en balie voorzien van geroest staal.

 
De ruimte met een oppervlak van 700 vierkante meter is onderverdeeld in drie ruimtes. Aan de straatzijde bevindt zich de ontvangstruimte met balie annex bar. Door de enorme glazen pui is van buitenaf het neon logo zichtbaar dat tegen de entresol is bevestigd. Op de entresol bevindt zich in de voormalige directiekamer een kantoorruimte.

Ook in de expositieruimte is het verleden voelbaar. De drie puien in de zijgevel refereren qua vormgeving aan de vroegere garagedeuren. Maar vanzelfsprekend is het interieur vooral afgestemd op de huidige functie. Door de verschillende daklichten is de lichtinval optimaal. De ruimte is zo strak mogelijk afgewerkt waardoor de kunstwerken optimaal tot hun recht komen. Zo is alle techniek aan het oog onttrokken.

 ( foto's: René Gonkel)

Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27, programmeert vijf tentoonstellingen per jaar. Die zijn gebaseerd op recente ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldende kunst. Daarnaast zijn er regelmatig lezingen, performances en concerten.

<< April 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >