Material Design discussieavond


Material Design discussieavond
21-09-2011 10:16

Material Design houdt op donderdag 29 september wederom de discussieavond De Beleving Van. Dit keer is het thema ‘Decoratieve materialen’. De bijeenkomst vindt plaats in het ‘hol van de leeuw’, te weten het Materia Inspiration Centre in Amsterdam. Oprichter en architect Els Zijlstra zal de discussie leiden. Voorts zijn er sprekers uit de industrie en uit de creatieve sector. De bijeenkomst valt samen met een tentoonstelling over materialen op basis van rapid prototyping. 

 

De functie van materialen is in de loop der jaren nogal veranderd. Zoals al eerder aan de orde is geweest in context van Material Design: materialen werden vroeger niet ontworpen. Materialen werden aanvankelijk geoogst uit de natuur en ‘opgepoetst’.  Dit gold letterlijk voor materialen als marmer en hout. Later werden nieuwe materialen ontwikkeld zoals baksteen en glas. De doelstelling hierbij was niet zozeer te komen tot schoonheid maar veeleer tot praktische zaken als constructies en licht. Decoraties werden veelal nog uit natuursteen en hout vervaardigd. Inmiddels leven  we in een tijd waarin op grote schaal materialen met een decoratieve functie worden ontwikkeld.  Een fraaie collectie hiervan is te zien in het Materia Inspiration Centre in Amsterdam. Het is dan ook op die plek dat de volgende Beleving Van wordt georganiseerd, met als thema ‘Decoratieve materialen’.

 

Architect/oprichtster Els Zijlstra zal haar visie op de beleving van materialen presenteren. Els is met name geïnteresseerd in de grenzen van  schoonheid van decoratie. Aan de ene kant neigen mensen naar blingbling en aan de andere kant zoeken ze de soberheid van rauw beton. Zij koppelt deze gedachte graag aan  de piramide van Maslov. Decoratie is wellicht te beschouwen als een eerste levensbehoefte, gericht op betekenisgeving aan de omgeving en communicatie met anderen. Daarnaast ondersteunt decoratie zeker ook de behoefte aan waardigheid. Men zegt niet voor niets dat een persoon met een lintje wordt ‘gedecoreerd’. Ten slotte is decoratie ook een middel voor zelfontplooiing. Decoratie van een woning of een kledingstuk biedt mogelijkheden voor het realiseren van identiteit.  Met decoratie kan men vele identiteitskenmerken uitdrukken zoals   rijkdom, innovativiteit, vernuft, geborgenheid, vakmanschap, intellect, enzovoort. Voorts zullen Gonnette Smits en Bart van de Kerkhof van Muurbloem spreken en Pascal Smelik.

 

‘De beleving van decoratieve materialen’ vindt plaats op donderdag 29 september 2011 van 16.30 tot 21.30 uur in het Material Inspiration Centre, Pedro de Medinalaan 1B in Amsterdam. De bijeenkomst is gratis, u dient zich alleen in te schrijven. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meldt u snel aan. Mocht u na inschrijving verhinderd zijn, vragen wij u vriendelijk u af te melden. Zo maakt u het mogelijk voor een ander uw plaats in te nemen.

U kunt zich hier inschrijven. 

 

 

<< September 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >