Mens centraal tijdens symposium over daglicht


Mens centraal tijdens symposium over daglicht
28-04-2011 9:07

Het effect van daglicht op mensen staat in de spotlight tijdens het door de Velux Groep voor de vierde keer georganiseerde 'Daylight Symposium' van 3 tot 5 mei 2011 in Lausanne. Tijdens het symposium getiteld ‘Daylight in a Human Perspective’, staan diverse thema’s centraal. De bijna driehonderd onderzoekers, architecten en andere deelnemers die zich dagelijks met daglicht bezighouden, worden geïnformeerd over hoe daglicht in gebouwen invloed kan hebben op onze productiviteit, ons vermogen om te leren, onze gezondheid en onze dagelijkse ritmes.

In Europa brengen we vandaag de dag 80 tot 90 procent van onze tijd binnenshuis door. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat als wij in de loop van de dag te weinig worden blootgesteld aan daglicht, wij het risico lopen te eindigen met een slechte gezondheid, verminderde kwaliteit van slaap en aanzienlijk verstoorde dag- en nachtritmes, beklemtoont Velux in een persbericht. Voor een groot deel van de bevolking geldt dat dit kan leiden tot depressies, vermoeidheid en verminderde sociale vaardigheden.

Tientallen jaren is daglicht in gebouwen vrijblijvend gebruikt om ons in staat stellen onze dagelijkse activiteiten ongehinderd uit te voeren, de architectuur van een ruimte te versterken, ons een blik op onze omgeving te geven en ons welzijn te ondersteunen. De meest recente onderzoeken tonen echter aan dat daglicht van essentieel belang is voor onze gezondheid en welzijn.

"Tegenwoordig kunnen we precies meten hoe het staat met de daglichtcondities in een ruimte, maar we weten niet met dezelfde mate van zekerheid, hoeveel daglicht nodig is om ons dag- en nachtritme in orde te brengen en de gezondheid en het welzijn van de bewoners te beschermen. Of wanneer dat nodig is. Het Daylight Symposium is een stap in de goede richting, waarmee de Velux Groep ervoor zorgt dat de meest recente internationale bevindingen met elkaar worden gedeeld", vertelt Per Arnold Andersen, architect en hoofd van de afdeling Daylight, Energy and Indoor Climate binnen de Velux Groep.

Gedurende twee dagen zal het symposium wetenschappelijke updates verzorgen over de internationale inspanningen die worden gedaan om de effecten van daglicht op gebruikers van gebouwen te bepalen. Zo worden voorbeelden van architectonische gebouwen samen met gebruikerservaringen gepresenteerd.

"Het is duidelijk dat architecten en ingenieurs veel meer rekening moeten houden met het daglichtpotentieel in een gebouw én in een eerder stadium van het planningsproces dan ze vandaag de dag doen. Daglicht dient op dezelfde manier een centrale rol te spelen in het ontwerp als de technische installaties en op dezelfde manier worden gepland", aldus Andersen.

Het centrale thema van het vierde symposium is ‘Daylight in a Human Perspective’. Een groot aantal gerenommeerde experts presenteert de nieuwste onderzoeken naar hoe mensen worden beïnvloed door daglicht en welke hoeveelheden we nodig hebben om aan onze visuele en niet-visuele (biologische) behoeften te voldoen.

Ook de technische deskundigen die betrokken zijn bij het opstellen van de eerste Europese normering voor daglicht nemen deel aan het symposium. Naast een workshop geeft Peter Raynham, voorzitter van de EU-werkgroep, een lezing over wat we inhoudelijk kunnen verwachten van de nieuwe normering, die gepland staat voor publicatie in 2013.

Voor de allereerste keer verzamelen voorafgaand aan het Daylight Symposium meer dan dertig promovendi uit heel Europa zich in een inleidend Academisch Forum, om de aandacht te vestigen op daglicht en de effecten daarvan op mensen. “Het Academisch Forum biedt promovendi een platform om ervaringen en kennis op het gebied van daglicht te delen, presentaties te geven en te debatteren met toonaangevende experts in dit vakgebied”, aldus Andersen.

"Als fabrikant van dakramen zijn wij binnen de Velux Groep nauw verbonden met het ontwerp en de constructie van gebouwen. Wij stimuleren dan ook graag de ontwikkeling van betere woningen, met voldoende daglicht, frisse lucht en een comfortabel binnenklimaat”, vertelt Michel Kalis, Commercieel Directeur van Velux Nederland B.V.

Het Daylight Symposium wordt om de twee jaar gehouden met als doel de oprichting van een internationaal platform voor de ontwikkeling van kennis, opvattingen en visies. Het is een onderdeel van de visie van de Velux Groep om actief deel te nemen in de continue discussie onder vakgenoten over de kwaliteit van daglicht in onze gebouwen. Het Rolex Learning Center in Lausanne, ontwerp van het Japanse architectenbureau Sanaa, die hiervoor de Pritzker Architecture Prize 2010 ontving, is de locatie van het Velux Daylight Symposium 2011. Lees meer op www.thedaylightsite.com.
 

<< April 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >