LightRec verlegt focus naar professionele markt


LightRec verlegt focus naar professionele markt
25-02-2011 19:10

LightRec, het inzamelsysteem voor TL-, spaar- en LED-lampen en lichtarmaturen, gaat haar focus komend jaar verleggen van consumenten naar het professionele circuit. Aanleiding vormt een recent onderzoek door bureau Möbius waaruit blijkt dat de komende 5 jaar zo’n 80 procent van de in te zamelen lampen en armaturen uit het professionele circuit zal komen.

LightRec wil haar inzamelresultaten op termijn verdubbelen en richt zich daarom nu expliciet op installateurs en sloopbedrijven. Die blijken een sleutelrol te spelen bij het afvoeren van afgedankte energiezuinige verlichting.

LightRec liet al eerder een kleiner onderzoek uitvoeren onder installatiebedrijven. Daaruit bleek dat de branche minder lampen en armaturen inlevert dan op grond van de verkoopcijfers (put on market) mocht worden aangenomen. In totaal komen er per jaar rond de vijftig miljoen spaar-, TL- en LED-lampen op de markt en zo’n vijf miljoen professionele armaturen. Een deel van de armaturen zal in nieuwbouw worden geplaatst, waarbij er dus geen oude armaturen en lampen vrijkomen. Maar zeker gezien de malaise in de bouw komt het grootste deel uit renovatie en onderhoud.

Nu echter duidelijk is geworden dat juist vanuit het professionele circuit de grootste hoeveelheid afgedankte lampen verwacht moet worden, verlegt LightRec haar aandacht en gaat zij installatie- en sloopbedrijven actief benaderen, onder meer via de branchevereniging Uneto-Vni. Uiteindelijk doel is om alle lampen en armaturen die Wecycle namens LightRec te pakken kan krijgen, op een milieuverantwoorde manier te recyclen, waarbij ook zeldzame stoffen kunnen worden teruggewonnen.

Volgens LightRec-directeur Jeroen Bartels is nog niet helemaal duidelijk welke aanpak het meeste resultaat zal opleveren. “De installatietechnische branche is erg groot, er zijn meer dan vijfduizend bedrijven actief die in omvang heel verschillend zijn. In samenwerking met Uneto-Vni inventariseren we op dit moment waar we onze aandacht het best op kunnen richten. Wel is duidelijk dat installateurs en ingeschakelde sloopbedrijven een essentiële rol spelen bij het afvoeren van lampen en armaturen”, aldus Bartels.

Om het inzamelvolume te verbeteren wil LightRec ook beter gaan samenwerken met gemeenten en wordt er gezocht naar nieuwe locaties waar professionele gebruikers oude lampen in kunnen leveren, zoals technische groothandels. Bartels: “Grotere hoeveelheden vanaf circa 50 kilo worden gratis afgehaald door onze logistieke partner Wecycle, maar kleinere hoeveelheden moeten óf naar de gemeentelijke milieustraat worden gebracht óf naar een ander inzamelpunt. Die drempel willen we voor de ondernemers zo laag mogelijk maken.”
 

<< February 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >