Energiezuinige verlichting in de lift


Energiezuinige verlichting in de lift
17-02-2011 10:08

Nederland bespaart steeds meer door het toepassen van energiezuinige verlichting. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Taskforce Verlichting. Inmiddels is 80 procent van de kapotte gloeilampen in Nederlandse huishoudens vervangen door een energiezuinige variant. 85 procent van de Nederlandse gemeenten en alle provincies zijn actief om hun openbare verlichting te verduurzamen. Alleen in de utiliteitsbouw is van een echte doorbraak nog geen sprake, terwijl ook hier besparingen van meer dan 50 procent mogelijk zijn. De Taskforce Verlichting roept daarom op tot vereende inspanning op dit vlak.
In 2010 is - evenals in 2009 - hard gewerkt aan een informatie- en voorlichtingscampagne voor consumenten. Het resultaat mag er zijn; sinds de start van de Taskforce Verlichting in 2008 is het gemiddelde aantal energiezuinige lampen in een huishouden gestegen van 4 naar 10, ofwel 25 procent van het totale aantal lampen. Kapotte gloeilampen worden inmiddels voor 80 procent vervangen door LED- of spaarlampen.

Alle provincies en meer dan 350 gemeenten (85 procent) zijn aan de slag om hun openbare verlichting te verduurzamen. Veel gemeenten passen energiezuinige technieken toe, zoals actieve wegmarkering en dimmen en ook LED-verlichting is inmiddels een goed alternatief. Openbare verlichting blijft in 2011 een speerpunt. “We blijven werken aan bestaande knelpunten”, aldus Hetty Hafkamp, voorzitter van de Taskforce Verlichting. “Zo presenteert de Nederlandse Vereniging voor Verlichtingskunde (NSVV) nieuwe richtlijnen voor openbare verlichting, die minder belemmerend werken voor energiebesparing. Daarnaast creëert de Bank Nederlandse Gemeenten een speciale financieringsmogelijkheid voor energiebesparende investeringen en is er een labelsysteem in ontwikkeling, waarmee de energie-efficiënte van de openbare verlichting in gemeenten uitgedrukt kan worden”.

Ondanks de inzet van diverse activiteiten - zoals pilots met gebouwbeheerders en installateurs en trainingen voor lokale overheden in het kader van de Wet Milieubeheer - is er in de utiliteitsbouw (kantoren, scholen en gezondheidsinstellingen) nog geen sprake van een echte doorbraak. Hetty Hafkamp: “In 2011 gaan we daarom actief door in deze sector. Ook hier zijn immers besparingen van meer dan 50 procent mogelijk. We roepen geïnteresseerden daarom op om met ons mee te denken en werken. Door het oplossen van knelpunten en het verspreiden van kennis en ervaringen, kunnen we het besparingspotentieel gezamenlijk verzilveren en een doorbraak forceren”.

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. In de Taskforce werken marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen.

 

<< February 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >