Consument levert spaarlamp steeds beter in


Consument levert spaarlamp steeds beter in
20-09-2010 15:27

Nederland is de absolute Europees koploper in het gebruik van energiezuinige verlichting. Maar ook de gemiddelde ingezamelde hoeveelheid spaarlampen is met 0,11 kg per persoon bijna twee keer zo hoog als het Europees gemiddelde. Toch is het totaal aantal ingezamelde lampen in 2009 licht gedaald. Minder lampen vonden hun weg terug vanuit het professionele circuit. Niet alleen worden door de economische crisis veel vervangingswerkzaamheden uitgesteld, ook belanden nog steeds veel armaturen uit het professionele circuit bij de oud-ijzerhandel.

Dit alles blijkt uit het Jaarverslag over 2009 dat is uitgebracht door LightRec, het inzamelsysteem van afgedankte energiezuinige verlichting. Hoewel de stichting niet ontevreden is met de resultaten, blijkt dat nieuwe technologische ontwikkelingen zoals de opkomst van LED, de veranderende wereldeconomie en wijzigingen in de Europese regelgeving extra inspanningen vergen van LightRec om het huidige inzamelsysteem verder te optimaliseren.

Nederland doet het goed ten opzichte van de andere Europese landen. LightRec verwacht dan ook in de loop van dit jaar de vijftigmiljoenste lamp te kunnen inzamelen. Wel blijven er zorgen omtrent de inzameling en verwijdering van de zogeheten ‘historische voorraad’ – lampen die al op de markt waren voordat het inzamelsysteem werd opgezet en waarvoor nooit verwijderingsbijdrage is betaald.

LightRec-manager Jeroen Bartels: “We hebben absoluut onvoldoende in kas om de kosten van inzameling en verwerking van de historische voorraad te kunnen dragen. Deze worden geschat op 53 miljoen euro. LightRec heeft 19 miljoen euro in kas, dus het tekort is duidelijk. Daarbij komt dat er nog geen voorziening is gevormd voor de producten die ná de invoering van de regelgeving op 13 augustus 2005 tot nu op de markt zijn gebracht. Uiteindelijk zal hiervoor alsnog een voorziening moeten worden gevormd of dient te worden overgegaan op een omslagstelsel. Het bestuur van LightRec kiest in principe voor het laatste.”

Ook in 2009 heeft LightRec regelmatig onderzoek laten uitvoeren onder de deelnemers en onder consumenten. Daaruit blijkt onder meer dat een doorsnee huishouden gemiddeld 57 lampen in gebruik heeft, waarvan gemiddeld negen spaarlampen. De verwachting is dat binnen nu en vijf jaar het grootste deel van de verlichting binnen- en buitenshuis energiezuinig zal zijn, temeer omdat vanaf september 2009 een begin is gemaakt met de uitfasering van de gloeilamp.

Bartels: “De consumenten doen het goed, en doen het ook steeds beter. We verwachten een verdere verbetering van het inlevergedrag, gezien het succes van onze Wecycle-campagnes en de introductie van de Jekko, een slimme oplossing om thuis alle afgedankte producten zoals batterijen, lampen en kleine elektrische apparaten eenvoudig gescheiden te bewaren. Wel zijn we erachter gekomen dat het professionele circuit nog lang niet optimaal bijdraagt aan het apart inzamelen van spaarlampen, TL-buizen en armaturen. Dit is een belangrijk speerpunt op de agenda van 2010.”
 

<< September 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >