Dossier: zin en onzin van LED


Dossier: zin en onzin van LED
18-02-2010 16:00

LED is een afkorting van Light Emitting Diodes. LED-lampen worden wel dé verlichting van de toekomst genoemd. De toepassingen worden steeds handiger en talrijker. Inherent hieraan nemen echter ook  het aantal misverstanden toe. Wij zetten daarom de ‘zin en onzin van LED’ voor u op een rijtje en laten iedere week een expert aan het woord aan de hand van een aantal stellingen. De aftrap is voor Robert Jan Vos, zelfstandig lichtontwerper en onder meer voorzitter van de Commissie LED-verlichting van de NSVV.

De stellingen: 

1.       LED is een energiezuinig en duurzaam alternatief voor de gloeilamp.
“Als je kijkt naar LED-verlichting in zijn algemeenheid kan het zeker een alternatief zijn. Maar nog lang niet in alle opzichten. Voor wat betreft kleurweergave bijvoorbeeld, kan LED niet tippen aan de gloeilamp. De verlichting van LED is immers niet meer dan blauw licht, met een geel filter. Het gaat dus maar om de toepassing waarvoor je LED wilt gebruiken, in welke context je het gebruik plaatst en welk effect je wilt bereiken. Wat dat betreft biedt de gloeilamp nog steeds het beste resultaat. Sterker nog: het verbod van de gloeilamp vind ik een hele onzinnige, contraproductieve beslissing. Een politieke deal, waar de commerciële belangen van grote lampenleveranciers aan ten grondslag liggen. Het energieverbruik van de gloeilamp bedraagt namelijk slechts 0,3 procent van het totale energieverbruik. Bovendien is een gloeilamp heel eenvoudig te recyclen, deze kan gewoon bij het afval. Bij een LED-lamp is er sprake van aluminium en andere giftige stoffen zoals arsenicum en fosfor. Het is goed dat minister Cramer gedreven is om energiebesparing door te voeren, maar zij had haar oor ook te luister moeten leggen bij ander partijen dan alleen de grote lampenleveranciers. Ik vind het een stalinistische maatregel. Een betere manier was geweest om de prijs van de gloeilamp te verhogen, waardoor de marge intact was gebleven en de consument wellicht zuiniger was omgegaan met gebruik en vervanging.”
 
2.       Er zijn veel ondeugdelijke LED-lampen in omloop.
“Dat klopt. De reden hiervoor is dat het de leveranciers is overkomen. Verwacht was dat de uitfasering namelijk vanaf 2012 tot 2016 zou plaatsvinden. Veel bedrijven -  die eigenlijk meer op elektronisch gebied actief waren en niet specifiek in de verlichting - zagen kansen en hebben producten ontwikkeld. Momenteel is er dus sprake van een enorme breedte aan kwaliteit en kostprijs. Voor mensen die er vanaf de buitenkant naar kijken is de kwaliteit dus zeer moeilijk te kwantificeren. “
 
3.       In tegenstelling tot gewone gloeilampen en halogeenlampen produceert LED vrijwel geen stralingswarmte.
“Als het gaat om de stralingswarmte in de bundel is dat helemaal juist. Kijken we naar de stralingswarmte aan de achterkant van LED, dan is deze aanzienlijk hoger. Als je puur naar de stralingswarmte kijkt wordt bij LED, 87 procent van de energie aan de achterkant omgezet in warmte! LED-verlichting vraagt dus om een goede manier van heatingtechnologie.”
 
4.       Het is hoog tijd voor een keurmerk voor LED-verlichting.
‘Hier ben ik het helemaal mee eens.  Inmiddels zijn die initiatieven er al, zoals de samenwerking tussen Senternovem en de NMI. De huidige richtlijnen voor LED’s zijn ontoereikend. De levensduur is niet genormeerd en er is sprake van verschillende, afwijkende specificaties. Bovendien wordt de kleurweergave substantieel uit alle discussies gehouden. Gelukkig gebeurt er wel veel op het gebied van productontwikkeling, maar de huidige stand van zaken is verre van optimaal. Voor de begeleidingscommissie van Openbare Verlichting bijvoorbeeld, hebben wij als NSVV anderhalf jaar lang projecten gemonitord om de energiebesparing in kaart te brengen. Als we de huidige openvare verlichting zouden gaan dimmen, zouden we op dat gebied ook al een behoorlijk eind op weg zijn. Voor mijn gevoel zitten we nu dan ook op een kantelpunt: de koelwitte LED is nu net zo efficiënt als de TL-lamp. De warmwitte variant is gelijk aan de spaarlamp, die echter weer veel minder efficiënt is. Kortom: warmwit licht kost momenteel dus nog energie.”
 
5.       De verwachte levensduur van de meeste LED’s ligt op circa 50.000 branduren.
“Ik zou het zo willen stellen: de levensduur van een LED is een keuze. Een LED gaat bijna nooit kapot. Hij degenereert. Afhankelijk van de kwaliteit van een LED, gaat deze op den duur minder licht afgeven. Dit is een steen in de schoen van de investeerder. De focus wordt namelijk gelegd op de initiële kosten, terwijl het beter zou zijn om te kijken naar spreiding van de kosten. Een garantie van 50.000 uur wordt bijna nooit afgegeven. Hoogstens een garantie van een jaar. Als blijkt dat na 20.000 uur de LED’s gedegenereerd zijn tot ‘gloeiende spijkers’ ben je als klant dus flink de pineut.”
<< February 2010 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >