Flexibel en energiezuinig bouwen


Flexibel en energiezuinig bouwen
10-11-2009 12:08

Op donderdagmiddag 29 oktober 2009 was Cultuurhuis ’De Kamers’ in Amersfoort het toneel voor het symposium Flexibel en energiezuinig bouwen met hout, georganiseerd door Centrum Hout in samenwerking met Finnforest Holland. Het seminar was bedoeld om architecten en woningbouwverenigingen te informeren over mogelijkheden in energiezuinig en levensloopbestendig bouwen met hout.

Het seminar ging  van start met de uitleg van architect Maarten van der Breggen over het Maskerade-systeem, een flexibele, levensloopbestendige en duurzame bouwmethode. Hij gaf aan dat de vraag van de consument weer centraal moet komen te staan: kwaliteit, grondstof en duurzaamheid. De bouwervaringen met het Maskerade-systeem, met name de bouwsnelheid en de kosten, werden daarna onder de loep genomen door Gert-Jan van Ingen, directeur van bouwbedrijf De Vree en Sliepen. Hij motiveerde waarom men juist moet bouwen met hout. Uit ervaring blijken gewicht, snelle bouwtijd, milieuaspecten en ook kostenbesparingen de concurrentie met traditionele bouw zeer goed aan te kunnen. Vergelijkende studies bewijzen zelfs dat de kosten per BVO lager zijn, bij een beukmaat van 7,5 m1, dan bij traditionele bouw. Ook een milieubeoordeling op basis van GPR geeft hoge scores te zien.

André Jorissen, hoogleraar Houtconstructies, boeide de zaal door een technische onderbouwing over houten vloeren, waarbij hij op een deskundige wijze de technische aspecten zoals geluid, trilling en vervorming besprak. De nieuwe generatie houten vloersystemen doen niet onder voor traditionele vloeren, indien men weet waarop men moet letten. In de pauze hadden de gasten, die voor een groot gedeelte uit architecten bestonden, de gelegenheid om ’De Kamers’ te vrij te bezichtigen; hier werd dan ook enthousiast gebruik van gemaakt. Na de pauze hervatte architect Annegien van Dijk, Dok architecten, het programma met haar gepassioneerde verhaal over scholenbouw en hout. Zij ging in op haar schoolproject De Saenstroom en wist de zaal te boeien met de mogelijkheden van houtbouw in scholen. Uit ervaring van DOK architecten blijken houtconstructies uitermate geschikt voor ’stoere en sterke’ onderwijsgebouwen. Chiel Boonstra, directeur Trecodome, weidde uit over het wereldwijde CO2-probleem en gaf aan dat passief bouw, duurzaam bouwen, een enorm groot aandeel kan hebben in de oplossing van deze problematiek.

Als laatste spreker kwam Axel Möltgen, Faro architecten, aan het woord. Hij informeerde de gasten over de twee passief woningen van Pieter Weijnen op IJburg. Hij liet zien welke maatregelen genomen kunnen worden om een woning aan het keurmerk passief bouwen te kunnen laten voldoen.

<< November 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >