Woonculturen uit de Arabische wereld


Woonculturen uit de Arabische wereld
15-01-2008 10:21

Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein presenteert van 23 februari tot en met 31 augustus de expositie 'Leven onder de Halve Maan', die een breed overzicht geeft van de fascinerende Arabische woonculturen. Deze oosterse architectuur werd bijvoorbeeld sterk bewonderd door Le Corbusier.

"In de kashba van Algiers is het allemaal aanwezig: alle elementen van een architectuur die de grootst mogelijke aandacht heeft voor  menselijke verlangens en behoeften." Met deze uitspraak gaf Le Corbusier uiting aan zijn grote enthousiasme voor de oosterse architectuur. Net als hij laten ook nu nog vele architecten en designers zich inspireren door de Arabische wereld. Maar wat weten we eigenlijk van deze landen? Als gevolg van de actuele politieke situatie staat het Midden-Oosten weliswaar in het middelpunt van de belangstelling, maar onze kennis blijft meestal beperkt tot het dagelijkse nieuws uit politiek en maatschappij. Mythe en realiteit van de Arabische wereld zijn het onderwerp van de expositie 'Leven onder de Halve Maan'.

De tentoonstelling laat zien hoe verschillend er in Marokko, Syrië en het Arabisch schiereiland wordt gewoond - van de nomadententen van de Toearegs en de bedoeïenen via de Marokkaanse kashba's, de prachtige paleizen in steden als Marrakesh, Damascus of Cairo tot de 20e-eeuwse gebouwen van architecten als Hassan Fathy, Elie Mouyal of Abdelwahed El-Wakil.  Talrijke modellen en ruimten waar de bezoeker doorheen kan wandelen geven een indruk van de verschillende bouwvormen, terwijl gebruiksvoorwerpen, zoals aardewerk, textiel, gereedschappen en architectuurelementen aanschouwelijk maken hoe er geleefd en gewoond wordt. De inrichting van de tentoonstelling geeft ook een beeld van de geraffineerde en zinnelijke aspecten van het wonen in de Arabische landen. Speciaal voor deze expositie werden vele foto's en films gemaakt van tot dusver nauwelijks bekende woonvormen.

Met de interieurs van particuliere woonhuizen maakt 'Leven onder de Halve Maan' de sfeer van de Arabische wereld toegankelijk - een sfeer die doorgaans voor vreemden wordt afgeschermd. Omdat niets zo veel over mensen zegt dan de dagelijkse woonomgeving, geeft deze tentoonstelling hiermee de bijzondere gelegenheid om een eigen beeld te vormen van het leven in de Arabische wereld en om deze woonomgevingen te vergelijken met die van onszelf. Het wordt duidelijk dat de vormgevingseisen van allerhande dagelijkse zaken altijd en overal dezelfde blijven: welke oplossingen bevorderen een goed verloop van ons dagelijks leven  - slapen, eten, wonen, huishoudelijke taken? Hoe verhouden decoratie, vorm en functie van gebouwen en voorwerpen zich tot elkaar? In hoeverre zijn ornamenten, symbolen en kleuren tegenwoordig nog de uitdrukking van culturele identiteit?

De rijke erfenis van de Arabische woonculturen geeft met betrekking tot deze vormgevingseisen blijk van een vaak verbluffende moderniteit; hetzij  in de gereduceerde grondvormen van vele objecten, in het multifunctionele gebruik van ruimtes en dingen of in systemen voor klimaatregeling en het beheersen van waterverbruik. Architecten, zoals de Egyptenaar Hassan Fathy en de Marokkaan Elie Mouyal , hebben veel van deze eeuwenoude oplossingen in hun gebouwen toegepast en verbonden met moderne architectuur. De invloed van het modernisme werd vooral gestimuleerd door architecten als Jean-François Zévaco, Edmond Brion, Wolfgang Ewerth, Michel Ecochard, Yona Friedman, Frei Otto en anderen. Voor hen waren de Arabische landen vanaf de jaren dertig van de 20ste eeuw een belangrijk proefterrein voor de verdere ontwikkeling van de internationale stijl. De villaprojecten op het Arabisch schiereiland van Arata Isozaki of Studio 65, maar ook het Parijse Institut du Monde Arabe van Jean Nouvel laten zien welke betekenis de Arabische wereld inmiddels voor de internationale architectuur heeft.

De tentoonstelling laat echter ook de schaduwzijde zien van de radicale modernisering van de Arabische architectuur, zoals de verpaupering van historische stadscentra, de trek naar de grote steden en het ontstaan van monotone slaapsteden. Veel van de traditionele woonvormen die op deze tentoonstelling te zien zijn, konden voor "Leven onder de Halve Maan" wellicht voor de laatste keer gedocumenteerd worden. Organisaties zoals de Aga Khan Trust for Culture zetten zich in om deze problematiek onder de aandacht van de hedendaagse architecten te brengen. Voor een zinvolle en duurzame modernisering van hun architectuur en woonvormen, beschikken de Arabische landen, zo toont deze expositie, over een breed repertoire aan oplossingen binnen hun eigen tradities.  En wat wij van de Oriënt nog kunnen leren, is dat gastvrijheid de grootste deugd van elk huishouden is en blijft.

 

Vitra Design Museum, Charles Eamesstrasse 1, D 79576 Weil am Rhein
http://www.design-museum.de/

Openingstijden
: maandag tot en met zondag 10.00 - 18.00 uur

Woensdag open tot 20.00 uur

Rondleidingen door de tentoonstelling: zaterdag en zondag om 11.00 uur

 

<< January 2008 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >