Voor goede schoolprestaties


Voor goede schoolprestaties
23-08-2009 20:24

Nu de scholen weer beginnen brengen kinderen al gauw 85 procent van hun tijd in gebouwen door. Hierdoor kan een gebrek aan daglicht en frisse lucht ontstaan, terwijl daglicht van wezenlijk belang is voor de gezondheid. Een recent Canadees onderzoek naar de effecten van daglicht op de gezondheid en prestaties van leerlingen wijst uit dat voldoende daglicht in het schoolgebouw een positieve bijdrage levert aan het concentratievermogen van leerlingen. En voldoende daglicht kan bijziendheid bij kinderen voorkomen.

"Leerlingen in lokalen met voldoende daglicht presteren 14 procent beter dan leerlingen die in lokalen verblijven waar dit niet het geval is", aldus Michel Kalis, commercieel directeur van daglichtspecialist Velux. "En met voldoende natuurlijke ventilatie in de school zorg je voor een optimaal binnenklimaat en de afvoer van ongezonde stoffen."

Daglicht is van wezenlijk belang voor de gezondheid van mensen. Gebrek aan zonlicht kan zorgen voor een ernstig tekort aan vitamine D en daardoor gezondheidsproblemen veroorzaken. Volgens de wettelijke richtlijnen moet er voldoende daglichttoetreding en ventilatie in een schoolgebouw zijn. Uit onderzoek van het Canadese Ministerie van Onderwijs bleek dat leerlingen in het basisonderwijs in een lokaal met voldoende daglicht tot 14 procent beter presteren dan leerlingen in lokalen met weinig daglicht. Ook kan voldoende daglicht bijdragen bijziendheid bij kinderen te voorkomen.

Daarnaast kwam uit het onderzoek dat vooral daglicht dat via het dak komt een positief effect heeft op de productiviteit van de kinderen. Door de meer gelijkmatige verdeling van het daglicht doet 20 procent van de leerlingen het beter in lezen en rekenen wanneer het daglicht van boven komt. Lichtschitteringen en schaduwen komen namelijk minder voor. Om te voorkomen dat de kinderen door zijlicht worden ‘verblind' wanneer ze achter een computer werken is goede zonwering belangrijk. Elektrische buitenzonweringen kunnen ervoor zorgen dat de warmte tijdig uit het gebouw kan worden geweerd en het binnenklimaat ook in de zomer comfortabel blijft.

Daarnaast is het belangrijk om in klaslokalen te zorgen voor verdunning en afvoer van ongezonde stoffen. Een juiste manier van ventileren verbetert het binnenmilieu en kan eventuele allergische reacties of verspreiding van virussen verminderen. Door minimaal 1 uur per dag ramen en deuren tegen elkaar open te zetten ventileer je al voldoende. Dit kan worden verdeeld in kortere periodes, bijvoorbeeld wanneer de kinderen buiten spelen of in de pauze in een andere ruimte verblijven. "Het is belangrijk dat een schoolgebouw een comfortabel binnenklimaat heeft met veel daglicht en een goede ventilatie, waarin leerlingen prettig kunnen vertoeven", aldus Michel Kalis.

<< August 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >