Explosieve toename verwacht


Explosieve toename verwacht
08-08-2009 10:40

Nederland beschikt over een volwassen en goed werkend inzamel- en recyclesysteem voor gasontladingslampen en lichtarmaturen. Dat is in belangrijke mate het gevolg van het toetreden van de verzamelde grootwinkelbedrijven tot de Stichting LightRec. Aldus concludeert de stichting zelf in het jaarverslag, waaruit blijkt dat de hoeveelheid ingezamelde lampen en armaturen ten opzichte van het boekjaar 2007 is gegroeid met 6 procent tot 2.244 ton. In totaal werden circa twaalf miljoen lampen en TL-buizen ingezameld. De groei is vooral gerealiseerd door spaarlampen en straatverlichting. LightRec verwacht dat de inzamelhoeveelheden de komende jaren explosief zullen groeien als gevolg van de uitfasering van de gloeilamp.

LightRec verwacht al dit jaar een enorme ‘boost' in de verkoop van spaarlampen. De verkopen van deze en andere energiezuinige lampen vertonen al jaren een stijgende lijn, maar als gevolg van de voorgenomen uitfasering van de gloeilamp zal dit proces de komende jaren in versneld tempo plaatsvinden. In een onlangs uitgebrachte bezitsmeting van spaarlampen blijkt dat energiezuinige lampen de komende jaren bijna driehonderd miljoen gloeilampen moeten vervangen. En ook al gaan spaarlampen een lange tijd mee, op enig moment zullen ze ook kapot gaan. In haar jaarverslag wijst LightRec erop dat het belang van inzameling en recycling van deze kwikhoudende lampen om die reden groter is dan ooit.

Met name gewone consumenten zijn nog onvoldoende op de hoogte van het feit dat een kapotte spaarlamp niet met het huisvuil mag worden afgedankt. LightRec liet daarom in het afgelopen jaar een speciale mediacampagne ontwikkelen om deze boodschap bij de consument te brengen. En met succes. 

Deze lijn zal de komende jaren worden voortgezet, aldus operationeel directeur Jeroen Bartels. "De bekendheid met het fenomeen ‘inzamelen van spaarlampen' behoorlijk is toegenomen, tot zo'n 60 procent. Maar we zijn er nog niet, dus ontwikkelen we nieuwe initiatieven. Zo zijn we onder meer in gesprek met de projectgroep ‘Huishoudelijke verlichting' van de Task Force Verlichting, zijn we met retailers in gesprek over een inzamelbox voor spaarlampen in onder meer supermarkten en ontwikkelen we scholenprogramma's met een DVD over het recyclingproces van onder andere spaarlampen. Ook werken we aan een oplossing voor rondslingerende kleine apparaten in en om het huis, waaronder de spaarlamp." LightRec is ervan overtuigd met deze acties de verwachte groei in de afdanking van spaarlampen door de uitfasering vanaf september 2009 op te kunnen vangen.

Het aantal deelnemers van LightRec groeide in 2008 tot 330, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2007. Deze stijging is deels het gevolg van het toetreden van de bovengenoemde grootwinkelbedrijven, deels toe te schrijven aan het groeiend aantal deelnemers uit de LED-sector. Ook LED-lampen dienen immers gescheiden ingezameld te worden.

<< August 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >