Spaarlamp steeds meer gepromoot


Spaarlamp steeds meer gepromoot
22-02-2007 9:17


In de wandelgangen hoorde je het al een paar jaar, maar nu volgt ook de praktijk: de gloeilamp staat ter discussie. Na de Amerikaanse staat Californië wil nu ook Australië de gloeilamp in de ban doen. En Nederland? Nederland discussieert voorlopig vrolijk verder.

Een spaarlamp is in Nederland circa tien maal duurder als een gloeilamp. Daar moet verandering in komen vindt de Tweede Kamer. Onder meer CDA, PvdA en D66 willen het 'peertje' duurder maken door een extra milieuheffing. Spaarlampen zouden met 'gesloten beurs' kunnen worden gekocht bij energiebedrijven. De kosten worden verrekend met de energierekening.

Een gloeilamp kost nu zo’n 70 cent, een spaarlamp gemiddeld 7 euro. Negentig procent van de energie die een gloeilamp verbruikt wordt omgezet in hitte. In het regeerakoord staat dat Nederland één van de meest energiezuinige landen van Europa moet worden. Het verbruik moet jaarlijks met twee procent omlaag. Een verbod op de ruim 125 jaar oude energievreter ten faveure van de zuinige spaarlamp zou aan deze doelstelling een belangrijke impuls kunnen geven.

Van de week werd bekend dat Australië de gloeilamp 'buiten de deur zet'. Vanaf 2010 zijn in Australië alleen nog maar spaarlampen te koop. Dat zei milieuminister Malcolm Turnbull. Australië zou daarmee het eerste land ter wereld worden dat de gloeilamp bant. Eerder maakte de Amerikaanse staat Californië bekend dat ook van plan te zijn. In Nederland heeft onder meer D66-Kamerlid Boris van der Ham geopperd om de gloeilamp te verbieden. Maar dat is volgens een meerderheid van de Tweede Kamer strijdig met de Europese regelgeving. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) denkt dat een verbod bovendien niet te handhaven is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

 

<< February 2007 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >