'Werk aan de winkel'


'Werk aan de winkel'
02-12-2019 13:30
Voor lichtinstallateurs is er de komende jaren veel werk aan de winkel, althans daar lijkt het op sinds de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen dat vanaf 1 juli 2020 alle kantoorpanden met LED verlicht moeten zijn. Mocht het kabinet deze motie omzetten in beleid dan is sprake van een wettelijke verplichting. In dat geval moet alle bestaande verlichting en in veel gevallen ook armaturen vervangen en ingezameld worden. “Dat betekent dat er volgend jaar nog veel afgedankte lampen en armaturen vrijkomen uit deze gebouwen”, aldus een woordvoerder van stichting LightRec.

“Het is belangrijk dat iedereen weet hoe dit e-waste verwerkt wordt op een snelle, duurzame en (voor de installateur) makkelijke manier.” Lampen en armaturen moeten apart van elkaar verzameld worden. Dit is wettelijk verplicht gesteld om het recyclen van de lampen te garanderen. Als de lamp niet eerst verwijderd wordt en met armatuur en al in de oudmetaalbak belandt, is het risico op breken groot. Daardoor komen gevaarlijke stoffen zoals kwik in het milieu terecht. “Daar komt bij dat waardevolle grondstoffen verloren gaan”, zegt Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec, in Nederland verantwoordelijk voor het duurzaam inzamelen en verwerken van lampen en armaturen. Volgens Van Hoorn is bij correcte inzameling 93 procent van de lamp en armatuur recyclebaar.
 
De inzameling van dit e-waste gaat via inzamelorganisatie Wecycle. “Wecycle bedient de installatiesector met pasklare oplossingen en plaatst bij grotere projecten op verzoek gratis inzamelcontainers op de bouwplaats. Zelf inleveren bij een (technische) groothandel of ander Wecycle-inleverpunt kan ook. Neem contact op met Wecycle (Wecycle.nl) om inzamelbakken of containers te laten plaatsen die van toepassing zijn voor uw klus.”
 
Let op: met uitzondering van gloeilampen en halogeenlampen moeten alle soorten lampen (LED-lampen, LED-kaarsen, spaarlampen, TL-lampen en andere gastontladingslampen) én alle bijbehorende armaturen (plafonnières en wandarmaturen, maar ook losstaande armaturen) ingeleverd worden voor recycling.
 

Deel op Social Media<< December 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >