Donkere maanden, chagrijnige medewerkers?


Donkere maanden, chagrijnige medewerkers?
29-10-2019 8:00

De klok is verzet, de dagen worden korter en steeds meer mensen gaan in het donker naar het werk en komen in het donker weer thuis. Dat heeft effect op humeur, prestaties en gezondheid. Dit jaar publiceerde de NSVV de richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen, waarin veel aandacht is voor het effect van licht op welzijn en gezondheid. "Juist zo belangrijk in de donkere maanden die voor ons liggen", aldus de lichtvereniging.

Vooral in deze tijd van het jaar is het juiste licht op de werkplek van levensbelang. Het gebeurt nog te vaak dat kantoorgebouwen vol hangen met de meest duurzame lampen in prachtige industrieel vormgegeven armaturen, maar dat er onvoldoende oog is voor het licht. “En het draait juist allemaal om het licht”, zegt John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV), de onafhankelijke vraagbaak op het gebied van licht. “Men realiseert zich onvoldoende wat het effect is van licht op welzijn, humeur en zelfs op je gezondheid”, zegt De Joode.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat daglichtsimulatie een positief effect heeft op het bioritme. Het bioritme is de motor van slaappatronen, eetpatronen, lichaamstemperatuur, leer- en werkprestaties. Te weinig licht kan dit proces nadelig beïnvloeden en kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratieproblemen of zelfs depressie. Dit jaar publiceerde de NSVV de richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen, waarin veel aandacht is voor het effect van licht op welzijn en gezondheid.

De richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen van de NSVV is samengesteld voor lichtontwerpers, opdrachtgevers, eigenaren, architecten, ambtenaren van bouw en woningtoezicht, vastgoedprojectontwikkelaars, enzovoort. “Dankzij de komst van LED zijn de mogelijkheden met licht bijna onbegrensd”, zegt De Joode. “Als er gebouwd of verbouwd moet worden, krijgen opdrachtgevers te maken met wettelijke richtlijnen, Europese afspraken en een woud van merken, producten en aanbieders. De NSVV is onafhankelijk en adviseert overheden, organisaties en het bedrijfsleven over bijvoorbeeld nieuwe lichttechnologieën en energieverbruik of brengt hen in contact met betrouwbare professionals.”

De richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen is te vinden op de website van de NSVV. In de richtlijn staan de eisen voor het ontwerp, de gebruiksmogelijkheden -en middelen, het onderhoud van verlichting en de minimale eisen die aan verlichtingssystemen gesteld moeten worden in termen van kwantiteit en kwaliteit. Er is aandacht voor het zich veilig kunnen verplaatsen in kantoorgebouwen, het uitvoeren van visuele taken, het effect van licht op welbevinden en gezondheid, noodverlichting, gebruiksmogelijkheden en energiegebruik.

www.nsvv.nl


Deel op Social Media<< October 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >