Nieuws


20-09-2019 8:30

Stichting Lightrec, in Nederland namens producenten en importeurs verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verlichting waaronder ook kwikhoudende tl-buizen en spaarlampen, doet natuurlijk volop mee aan de eerste Nationale Recycle Week die van 14-20 oktober 2019 plaats vindt.

Doel is om gedurende de week zo veel mogelijk lampen en armaturen, die nog in huis rondslingeren ingeleverd te krijgen bij een van de tienduizend inzamelpunten en zeshonderd gemeentelijke afvalstraten die tezamen een zeer fijnmazig inzamelnetwerk in Nederland vormen.

Lightrec is een van de deelnemers aan het collectief “Heel Holland Recyclet” dat met de campagne “Iedereen Recyclet” een week lang alle Nederlanders oproept om elektrische apparaten en lampen in te leveren bij de milieustraat of op de daarvoor bestemde plekken bij retailers.

Aanleiding voor de campagne is het feit dat Nederland moeite heeft te voldoen aan de Europese doelstelling om jaarlijks 65 procent van het volume aan verkochte apparaten weer in te zamelen en te recyclen. Voor lampen is het halen van deze doelstelling nog moeilijk door de lange levensduur van LED-verlichting, maar vooral ook door het feit dat consumentenarmaturen pas sinds augustus 2019 ingezameld hoeven te worden.

Volgens LightRec-directeur Gied van Hoorn is het moeilijk bijbenen om de door Europa opgelegde 65 procent inzamelnorm te halen. “Het gaat goed met de inzameling van lampen en armaturen. Maar als consumenten steeds meer producten kopen, zelfs in kinderschoenen zit tegenwoordig verlichting, en het grootste deel van die verlichting komt pas over 15 jaar retour omdat LED veel langer meegaat dan een spaarlamp of traditionele gloeilamp, dan loopt ons inzamelpercentage procentueel terug en voldoen we niet aan de norm.”

 

Van Hoorn: “Het Plan van Aanpak kent drie pijlers: het versterken van de inzameling, meer verwerking door WEEELABEX-gecertificeerde verwerkers en registratie van export voor hergebruik in het buitenland. Met name voor het versterken van de inzameling is communicatie essentieel. Vanuit die gedachte is het idee ontstaan om bovenop de bestaande consumentencampagnes van de producentencollectieven en Wecycle, dat in opdracht van LightRec de inzameling van lampen en armaturen uitvoert, een nationale campagne te lanceren om die communicatie nog een extra boost te geven.”

 

Heel Holland Recyclet is een gezamenlijk initiatief van overheden, gemeenten, retail-organisaties, producenten en organisaties die de feitelijke inzameling en recycling van e-waste (elektrische apparaten en verlichting) verzorgen. Doel is de urgentie en noodzaak van gescheiden inzameling van e-waste extra onder de aandacht te brengen en hierbij burgers, bedrijfsleven en overheid nauw te betrekken. Deelnemers aan het initiatief zijn RND, NVRD, Rijkswaterstaat, Stichting RTA, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting FIAR CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, SMR, SVEG, Stichting Witgoed, WEEENL , Wecycle en Stichting ZRN.

 

www.heelhollandrecyclet.nl


Deel op Social Media<< September 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >