Nieuws


10-09-2019 8:00

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft op 5 september 2019 opnieuw een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de productcategorie lampen toegekend aan stichting LightRec.

De nieuwe AVV is voor een bepaalde tijd en loopt af op 1 januari 2023. Doel ervan is om de kosten voor het inzamelen en recyclen van alle in Nederland afgedankte lampen op gelijke wijze door te belasten aan de producenten en importeurs die lampen op de Nederlandse markt brengen.


LightRec, een stichting zonder winstoogmerk, is in Nederland namens producenten en importeurs opdrachtgever van de inzameling en recycling van verlichting. Met de nieuwe AVV zorgt de overheid ervoor dat alle producenten en importeurs van verlichting bijdragen aan de inzameling en recycling van afgedankte lampen, waaronder ook kwikhoudende tl-buizen en spaarlampen.

Door deze bijdragen kan LightRec blijven werken aan een kostenefficiënte en duurzame inzameling en uiteindelijke verwerking. De AVV geeft de garantie dat de kosten die hiermee samenhangen evenredig over alle producenten en importeurs worden verdeeld.

 

Volgens Gied van Hoorn, directeur van LightRec, is de nieuwe AVV een waarborg voor de beoogde circulariteit van energiezuinige lampen. “We hebben afgelopen jaren hard gewerkt aan een van de beste inzamelstructuren van Europa, met fijnmazige landelijke dekking in samenwerking met alle grote supermarktketens, vele bouwmarkten, tuincentra en andere winkelketens. Daarmee zijn grote investeringen gemoeid geweest en zal geïnvesteerd moeten blijven worden. En het is belangrijk dat die kosten door alle stakeholders samen worden gedragen”, aldus Van Hoorn.

www.lightrec.nl


Deel op Social Media10-09-2019 9:00

Signify, het voormalige Philips Lighting, onthult een reeks nieuwe lampen en slimme accessoires van het slimme verlichtingsmerk Philips Hue, waaronder decoratieve filament lampen, slimme stekkers en een slimme schakelaar, om slimme verlichting nog toegankelijker te maken.

"We streven ernaar om slimme verlichting toegankelijker te maken en we willen mensen meer keuze bieden als het gaat om de connectiviteit, bediening, sfeer en esthetiek van hun verlichting", aldus Jasper Vervoort, Business Leader Home Systems and Luminaires bij Signify. "We zijn er trots op dat we naast onze allereerste Philips Hue decoratieve filament lamp een aantal nieuwe en bijgewerkte producten kunnen introduceren, waaronder de nieuwe Philips Hue slimme stekker, de Philips Hue slimme schakelaar en de vernieuwde Philips Hue Go draagbare slimme tafellamp met Bluetooth besturing."


De Philips Hue filament lampen zijn verkrijgbaar in drie vormen en bieden evenveel comfort op het gebied van bediening, functionaliteit en sfeer als de huidige Philips Hue lampen, maar met een stijlvol vintage ontwerp. "Met twee nieuwe slimme accessoires kunt u uw huisverlichtingssysteem aansluiten en bedienen als nooit tevoren", vervolgt een woordvoerder. "Met de Philips Hue slimme stekker kunt u elke armatuur - ook die waarin u geen slimme lamp kunt plaatsen - op uw Philips Hue systeem aansluiten."

www.signify.eu


Deel op Social Media
10-09-2019 9:30

De scholen zijn begonnen en de dagen worden alweer korter. Na een lange, hete zomer, zitten kinderen, jongeren en hun docenten weer een groot deel van de dag binnen. Dit is van invloed op welzijn, humeur en zelfs op gezondheid en leerprestaties, aldus John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). “Licht is veel meer dan een hulpmiddel om te kunnen zien wat je doet. Licht is van levensbelang”, zegt De Joode.


NSVV is ruim 80 jaar geleden opgericht als brancheorganisatie voor professionals en inmiddels brengt de organisatie bij een steeds breder publiek het belang van goed licht onder de aandacht. “Wij weten wat licht voor het biologische ritme van de mens doet. Als NSVV zoeken wij steeds naar de beste lichtoplossingen en zijn wij een onafhankelijke vraagbaak op het gebied van licht. Je zou ons de ANWB van het licht kunnen noemen.”

Aan energiemaatregelen in het onderwijs worden steeds hogere eisen gesteld. In de nieuwe Richtlijn Verlichting voor onderwijsinstellingen besteedt de NSVV daar aandacht aan, maar de stichting kijkt verder dan ‘alleen’ duurzaamheid. “We besteden aandacht Human Centric Lighting”, zegt De Joode. “In het handboek hebben we nauwkeurig omschreven wat het aanpassen van de kleur en de intensiteit van het licht doet. Warm wit licht zorgt voor ontspanning en rust. Een koelere variant zorgt voor energie."

Door kunstlicht in combinatie met daglicht op de juiste manier toe te passen, wordt het natuurlijk bioritme versterkt en dat heeft een gunstige invloed op leerprestaties. "Dat is natuurlijk vooral in de wintermaanden belangrijk, maar voor scholieren die veel binnen zijn is dat het hele jaar door belangrijk.”

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat leerlingen minder fouten maken en sneller hun werk klaar hebben bij een uitgebalanceerd lichtplan. In de nieuwe Richtlijn is rekening gehouden met alle middelen die in een modern klaslokaal gebruikt worden, zoals digitale schoolborden, laptops en iPads. Door armaturen op de juiste manier te plaatsen, waar nodig af te schermen en te kiezen voor een meer diffuus licht, wordt weerkaatsing van licht in beeldschermen voorkomen.


Allemaal mooi natuurlijk, zo’n Richtlijn voor lichtprofessionals, maar wat kan je daar als onderwijsinstelling nou mee? “Dankzij de komst van led zijn de mogelijkheden met licht bijna onbegrensd”, zegt De Joode. “Als er gebouwd of verbouwd moet worden, krijgen onderwijsinstellingen te maken met wettelijke richtlijnen, Europese afspraken en een woud van merken, producten en aanbieders. De NSVV speelt daarin een onafhankelijke rol. We adviseren particulieren, overheden, onderwijsinstanties en het bedrijfsleven over bijvoorbeeld nieuwe lichttechnologieën en energieverbruik of brengen hen in contact met betrouwbare professionals.” Lid worden is ook een optie, aldus De Joode. “Wij verwelkomen graag nieuwe leden uit het onderwijs of het bedrijfsleven, om elkaar te versterken. Wij informeren over ontwikkelingen en wetenschappelijke onderzoeksresultaten en wij blijven zo op de hoogte van de uitdagingen in het onderwijs en de eisen die gesteld worden aan een gezonde leeromgeving.”

www.nsvv.nl


Deel op Social Media
<< September 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >