Wetenschappelijke claim gefileerd


Wetenschappelijke claim gefileerd
07-01-2019 8:30

Het gebeurt nogal eens: producten die aan de man worden gebracht met behulp van wetenschappelijke onderzoeken. Ook op het gebied van biodynamische verlichting is het wat dit betreft regelmatig 'raak'. Maar dat de claims niet altijd kloppen blijkt uit een artikel in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag.

In het artikel in het Wetenschapskatern toetst journalist Wim Köhler de claim van het bedrijf Sparckel dat biodynamisch dementieklachten zou remmen. "De remming zou zijn aangetoond door wetenschappers van de GGZ Eindhoven. Het persbericht verwijst naar een publicatie in het „toonaangevende”Journal of Psychiatry and Cognitive Behaviour."

Maar volgens de NRC-journalist is het tijdschrift niet toonaangevend, omdat het publiceert wanneer de indiener van het artikel daarvoor betaalt. Bovendien stelt lichtbedrijf Sparckel de resultaten veel te positief voor. Het onderzoek waar naar verwezen wordt is namelijk gedaan bij achttien demente mensen in een psychiatrisch ziekenhuis in Eindhoven. "Het persbericht veralgemeniseert echter naar alle dementiepatiënten: „één op de vijf Nederlanders”. Die zouden met biodynamisch licht de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen."

Geen misverstand: er wil hier niet gezegd zijn dat biodynamisch licht niet daadwerkelijk een positief effect zou kunnen hebben op dementerende mensen (en vele anderen). Het punt is dat onterechte en te veel belovende claims de zaak wel eens meer kwaad dan goed zouden kunnen doen. 

www.nrc.nl  

<< January 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >