Tilburgs licht voor Maarten van der Weijden


Tilburgs licht voor Maarten van der Weijden
27-08-2018 8:30

Het kan u nauwelijks ontgaan zijn: zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week gepoogd de Elfstedentocht te zwemmen. De voormalig Olympisch kampioen zwom in 55 uur uiteindelijk een afstand van maar liefst 165 kilometer. Deze schier bovenmenselijke prestatie werd onder meer mogelijk gemaakt door 'Tilburgs licht'.

Toine Schoutens en Maarten van der Weijden.


Tijdens en voorafgaande aan de monstertocht van Maarten van der Weijden is intensief gebruik gemaakt van nieuwe technieken op het gebied van slaapondersteuning en lichttherapie. "Een helse zwemtocht van bijna 200 kilometer in drie dagen tijd vraagt extra aandacht voor de slaap en het presteren tijdens de nacht", aldus Toine Schoutens van het bedrijf Fluxplus. "Door het ontwikkelen van een uitgekiend slaap/waak schema in de dagen voorafgaande aan de elfstedenzwemtocht wist Maarten zijn bioritme zodanig aan te passen dat hij in staat was om op vrijdagochtend 18 augustus om 04:30u, energiek en uitgerust aan de start te verschijnen."

Hij werd hierbij geholpen door de in Tilburg ontwikkelde Propeaq lichtbril, waarvan ook een waterdichte versie beschikbaar was voor gebruik tijdens het nachtelijke zwemmen. Daarnaast is een ‘waterbed op het water’ ontworpen dat op een vlot achter de volgboot werd getrokken. Maarten werd begeleid door Toine Schoutens, die hem ook in 2008 met lichttherapie ondersteunde bij het behalen van zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing.

"Enkele maanden geleden is Maarten met behulp van een zeer uitgebreid slaaponderzoek (polysomnografie PSG) onderzocht op eventuele slaapproblematiek. Hierdoor kon tevens worden vastgesteld op welke momenten hij het beste een powernap kon doen en hoe lang dit hazenslaapje zou moeten duren." Tijdens de tocht heeft Maarten enkele malen geslapen op een speciaal ontwikkeld bed dat op een vlot was gemonteerd. Het betrof een waterbed waardoor hij min of meer fysiek contact hield met het zwemwater zodat de kans op verstijven werd gereduceerd en het herstel werd ondersteund.

Tijdens de tweede nacht is een speciale variant van de lichtbril gebruikt om Maarten wakker, alert en geconcentreerd te houden. "Deze waterproof lichtbril is speciaal op maat gemaakt en getest op functionaliteit in een vrij extreme situatie." Evaluatie zal leren wat het uiteindelijke effect is geweest van de slaap- en lichtinterventies. Marco Blanker, de begeleidend arts van Maarten, heeft in een eerste reactie aangegeven dat hij tevreden is over de samenwerking.

www.fluxplus.com 


Deel op Social Media<< August 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >