'Circulaire economie wordt realiteit'


'Circulaire economie wordt realiteit'
07-05-2018 8:30

Tijdens het derde jaarcongres van EucoLight eind april in Sassenheim kwamen zeventig professionals bijeen die in hun land de inzameling en recycling van verlichting organiseren. Eindconclusie: de circulaire economie wordt langzaamaan realiteit in de verlichtingswereld.

Delegaties van de inzamelsystemen uit achttien Europese landen spraken over de laatste ontwikkelingen in de recycling van afgedankte verlichting en over de transitie naar de circulaire economie, die momenteel in de sector plaatsvindt. LightRec organiseerde deze conferentie, die voor het eerst plaatsvond in Nederland.

Hoewel Europese wetgeving inzameldoelstellingen voor afgedankte verlichting oplegt,blijkt er nog steeds rek te zitten in het verbeteren van de inzamelresultaten, zo bleek tijdens de conferentie. Bijvoorbeeld door effectievere inzameling, het beïnvloeden van gedrag van consumenten en het aanpassen van beleid.

Er is een toename van LED-lampen in de afvalstroom van verlichting, maar deze vormt nu nog slechts 2 procent van de totale afvalstroom van verlichting in Europa. Dit komt volgens LightRec door de lange levensduur van deze lampen (meer dan 10 jaar). "Het betekent echter wel dat de industrie zich voor moet gaan bereiden op de verwerking van deze nieuwe afvalstroom." Daarom werden tijdens de jaarconferentie de allernieuwste technieken op het gebied van het recyclen van LED gedeeld.

"Om een circulaire economie te realiseren is het creëren van een gelijk speelveld een belangrijke randvoorwaarde volgens de leden van EucoLight", aldus een woordvoerder. "De nieuwe, uitgebreidere eisen aan de producentenverantwoordelijkheid, afkomstig van de Europese Unie, worden door de aanwezigen dan ook zeer toegejuicht. Dit geldt ook voor de nieuwe mogelijkheden om bij online verkopen de regels na leven en het bestrijden van fraude in het WEEE-restitutiesysteem."

Ton Holtkamp (voorzitter van het Monitoringsberaad), Jan Vlak (directeur van Wecycle) en Gied van Hoorn (directeur van Stichting LightRec) informeerden het internationale gezelschap over de status van de WEEE Directive en de resultaten van de inzameling van verlichting in Nederland. Ten slotte kreeg onder meer Nederland tijdens de conferentie een EucoLight Light Recyling Award overhandigd voor een project dat de inzameling van armaturen bij sloop- en renovatieprojecten bevordert. 

www.lightrec.nl
 

Deel op Social Media<< May 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >