'Perfecte lamp' van Plexiglas


'Perfecte lamp' van Plexiglas
19-02-2018 8:30

Daniel Schulz en Ingmar Boos presenteren 'nieuwe wegen' op gebied van lichtontwerp. Met Plexiglas laten de twee ontwerpers hun ideeën schitteren. Het ontwerp is volgens beide geknipt voor gebruik in het kantoor.

Kantoorruimten met klassieke TL-plafondbakken – in veel bedrijven aan de orde van de dag – zijn een heuse nachtmerrie voor Daniel Schulz en Ingmar Boos. "Kantoorverlichting ziet er bijna altijd technisch uit en vaak creëren de lampen niet eens aangenaam licht om bij te werken. Maar dat hoeft niet zo te zijn", aldus Boos. "Wij vroegen ons af: Waarom kan er op de werkvloer geen functionele en tegelijkertijd decoratieve verlichting zijn?"


Dergelijke vragen kenmerken Boos & Schulz Designagentur (BSD) sinds de oprichting: Het ontwikkelen van nieuwe ideeën, andere wegen gaan; met deze doelstellingen startten de twee ontwerpers in 2011 hun eigen bedrijf en ontwikkelden sindsdien concepten voor verlichting, interieur design en caravaning.  


Het begon allemaal bij twee gekwalificeerde industriële ontwerpers met enkele ideeën over tamelijk klassieke lampen: metalen behuizing, gloeilamp, lichtkappen. Weliswaar zorgvuldig ontworpen, maar ook niet echt uitzonderlijk. "We dachten eerst nog te zeer aan de constructie en de functionaliteit, zoals bij een traditionele lampenfabrikant. Hiermee kwamen we echter niet verder. We merkten dat we een stap verder moesten gaan en licht veel meer als een vormgevend element moesten gaan gebruiken", licht Boos toe. Hun idee: de lamp moet op de achtergrond treden en het licht op de voorgrond.

Terwijl Boos en Schulz op hun computer de eerste visies van lampen zonder kap ontwikkelden, kregen zij ondersteuning van een revolutie in de verlichtingstechnologie: LED’s vertoonden een steeds sterkere groei ten opzichte van conventionele lichtbronnen. "LED-lampen zijn niet alleen energie-efficiënter dan bijvoorbeeld gloeilampen, door hun compacte constructie en zeer gericht licht creëren zij ook hele nieuwe mogelijkheden voor het design van lampen zoals bijvoorbeeld plattere componenten", zegt Schulz. Op basis van deze techniek ontwikkelden de lichtontwerpers onder andere twee nieuwe bureaulampen, waarvan de behuizing nauwelijks waarneembaar is, maar waar het licht in een vormgevend element verandert.

"De ideeën waren er al, maar we hadden een partner nodig met wie wij deze ook uit konden voeren," aldus Schulz over de eerste stappen op weg naar de afgewerkte lamp. Daarom haalden Boos en Schulz erkende lichtexperts aan boord: op gebied van kunststofverwerking Axis & Co en op LED-gebied Optoled Lighting. In 2012 werd door de partners het lampenmerk Ocari opgericht en werden er de eerste prototypen van de lampen ontwikkeld. Snel werd duidelijk: zonder materiaal met goede optische eigenschappen zullen de concepten niet slagen. De keuze viel op Plexiglas. "Het overtuigde ons niet alleen door de goede lichtgeleiding, maar ook door de hoogwaardige uitstraling en omdat het gemakkelijk kan worden verwerkt", legt Schulz uit.

Niet alleen moet het materiaal voor Cielo goed te snijden en met lasers bewerkbaar zijn, het wordt tevens in de vorm van een koepel gebogen. Het verlichte resultaat is net een zwevende verzameling van lichtgevende lijnen. En onverlicht treedt het object van transparant Plexiglas eerder subtiel op de achtergrond. Schulz: "Dit is voor mij de perfecte lamp: Ik wil geen metalen behuizing, ik wil het licht zien als het aan is."


www.world-of-plexiglas.com


Deel op Social Media



<< February 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728





Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >