'Nederlander niet op de hoogte recycling armaturen'


'Nederlander niet op de hoogte recycling armaturen'
07-01-2018 8:30

Bijna 40 procent van de Nederlanders weet niet precies waar men met een afgedankte verlichtingsarmatuur naartoe moet, bijna een derde (29 procent) belandt zelfs in de vuilnisbak. Dat blijkt uit het ‘Nationaal Verlichtingsonderzoek’ in opdracht van stichting LightRec onder meer dan duizend consumenten.

Dat armaturen, zoals kerstverlichting of een bureaulamp, vanaf medio 2018 niet meer mogen worden weggegooid, maar apart moeten worden aangeboden voor recycling is bij vrijwel geen enkele Nederlander nog bekend.
Nederlanders die kiezen voor een nieuwe lamp of verlichtingsarmatuur in huis, geven de oude vaak een tweede leven (68 procent doet dit). Het gros verdwijnt naar een Kringloopwinkel (41 procent). Opvallend is dat vrouwen hier veel vaker voor kiezen dan mannen (48 vs. 35 procent). Bijna een derde (29 procent) van de lichtarmaturen wordt op Marktplaats.nl te koop aangeboden of simpelweg weggegeven aan familie of bekenden (26 procent).

Ruim een derde van de oude armaturen wordt niet doorgegeven voor hergebruik. Al met al wordt er dus jaarlijks een behoorlijk aantal verlichtingsarmaturen afgedankt. Mannen kiezen eerder voor de optie weggooien dan vrouwen. Van het deel dat wordt weggegooid, belandt bijna een derde in de vuilnisbak. 37 pProcent wordt afgegeven bij de milieustraat of in de inleverbakken van Wecycle.

Armaturen, zoals kerstverlichting of een tl-buis, kunnen goed worden gerecycled: circa 80 procent van de materialen kan worden hergebruikt. Daarnaast kunnen armaturen schadelijke stoffen bevatten. Door ze naar een inleverbak in de doe-het-zelfzaak of milieustraat te brengen, komen deze stoffen niet in het milieu terecht.

39 Procent van de Nederlanders weet dus niet precies waar men met een afgedankte armatuur naartoe moet. Deze onderzoeksresultaten verklaren deels waarom er nog maar weinig armaturen worden ingezameld voor recycling, aldus Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec Nederland. In de nabije toekomst kan dat veranderen: vanaf medio 2018 gelden ook consumentenarmaturen als ‘e-waste’ en moeten ze net als kapotte spaarlampen en tl-buizen apart ingeleverd worden in de bekende Wecycle inzamelbakken. Die verplichting geldt uiteraard pas als het armatuur echt niet langer bruikbaar is en daadwerkelijk wordt afgedankt.

www.lightrec.nl


Deel op Social Media<< January 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >