'LED-verlichting niet schadelijker'


'LED-verlichting niet schadelijker'
14-06-2016 10:00

LED-verlichting is niet schadelijker dan andere verlichtingstechnologieën. Dat meldt het Laboratorium voor Lichttechnologie in Gent in reactie op een publicatie van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. Deze raad heeft recent aanbevelingen gepubliceerd betreffende verlichtingssystemen met LED-technologie, waarbij de focus lag op de fotobiologische effecten.

"Vanwege de bondigheid van de tekst en door de keuze van de titel, kunnen deze aanbevelingen door niet-deskundigen foutief geïnterpreteerd worden", aldus Catherine Lootens namens het Laboratorium voor Lichttechnologie. "In de media zijn als gevolg hiervan een aantal verkeerde interpretaties verschenen."

"Wat helaas niet vermeld staat in het bondige advies, is dat het aandeel 'blauw licht' praktisch hetzelfde is voor elk warmwit en neutraalwit kunstlicht (2.700 – 4.000 Kelvin) en dus vergelijkbaar is voor halogeen-, fluorescentie- en LED-lichtbronnen bij een zelfde kleurtemperatuur en hoeveelheid licht. De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad betreffende de blootstelling van de bevolking aan licht zijn dus van toepassing voor alle lichtbronnen."

In de genoemde publicatie beveelt de Belgische raad mensen onder meer aan zich minder bloot te stellen aan 'blauw licht' kort voor het slapengaan en ’s nachts, zowel door de verlichting als door schermgebruik. "Dit valt te realiseren door zwakker te verlichten of door blauw-arme licht te gebruiken (amber, geel, oranje, rood); ook in beeldschermen. De Hoge Gezondheidsraad vraagt hiertoe meer producten vanuit de industrie. Met LED-technologie is dit perfect mogelijk."

"Daarnaast ondersteunen we hun aanbeveling om meer informatie te verstrekken aan het algemene publiek, onder andere met betrekking tot het stroboscopische effect en flikkering van lichtbronnen en met betrekking tot de aanbevolen hoeveelheden licht in functie van het dag-nacht ritme."

www.iiw.kuleuven.be/gent

Deel op Social Media 

 

<< June 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >