Daglicht in parkeergarage


Daglicht in parkeergarage
06-02-2015 8:00

De bouw van de nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (één van de universitaire ziekenhuizen van Brussel) is deze week van start gegaan. Bijzonder aan het gebouw is de natuurlijke inpassing in het glooiende landschap en de benutting van natuurlijk licht. Het Rotterdamse architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) ontwikkelde het bouwkundig en landschapsontwerp. Het bureau werkt in het project samen met Modulo architects en ingenieursbureau Ellyps.

Het is voor dJGA de eerste opdracht in Brussel en in Franstalig gebied. Dat het Rotterdamse architectenbureau steeds meer voet aan de grond krijgt in België, wordt onder meer onderstreept met de ontwerpen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik en het Vrouw- en Kindziekenhuis in Leuven.
Omdat de parkeergarage in heuvelachtig gebied ligt, zag dJGA zich geconfronteerd met een fors niveauverschil van zo’n twee verdiepingen tussen de voor- en achterzijde van de garage. Het bureau wilde omliggende appartementen een uitzicht op een grijs dak besparen, en koos daarom als oplossing voor een ‘parkdak’ in het ontwerp. Het resultaat is een garage die natuurlijk ingebed ligt in het landschap. Het gebouw functioneert niet alleen als opslag, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid van het gebied.

Bijzonder ín de garage is het natuurlijk licht dat via de open zijkanten naar binnen valt. "Gebruikers profiteren ervan op alle verdiepingen - tot in de kelder van het gebouw aan toe. De forse lichtinval is te danken aan een metershoge vide aan de zijkanten van de garage, die als een soort canyon van het laagste niveau helemaal tot aan de straat reikt. Gebruikers hebben vanuit het gebouw rechtstreeks zicht op de vide, omhoog kijkend tussen hoge, hardhouten spijlen door. De begroeiing op het talud maakt de beleving van natuur compleet."

De garage straalt rust en overzichtelijkheid uit, omdat het ontwerp een grote, vlakke betonnen vloer met weinig kolommen of andere ‘visuele ruis’ bevat. "Het ontwerp helpt gebruikers van de garage op een natuurlijke manier bij hun oriëntatie tussen de voertuigen. Kunstlicht en bewegwijzering zijn tot een minimum beperkt."

De nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc komt aan de Avenue Emmanuel Mounier in Brussel te liggen. Het gebouw heeft vijf verdiepingen, waarvan twee boven- en drie ondergronds. In totaal heeft de garage een oppervlakte van 26.000 vierkante meter, met plek voor 989 auto’s. Naar verwachting wordt de garage in juni 2016 opgeleverd en geopend.

www.djga.nl.

Deel op Social Media



 

<< February 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728





Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >