Helft afgedankte kerstverlichting verdwijnt in vuilnisbak


Helft afgedankte kerstverlichting verdwijnt in vuilnisbak
31-12-2014 11:38

Bent u toe aan het opruimen van de kerstversierselen? Gooit u daarbij ook de kerstverlichting weg? Wecycle denkt er het zijne van.

De Nederlandse huishoudens hebben bij elkaar meer dan 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Dat is ruim vier keer de omtrek van de aarde. Bij afdanking verdwijnt echter de helft in de vuilnisbak en gaat verloren voor recycling. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wecycle.

84 Procent van de Nederlanders heeft kerstverlichting in bezit, bijvoorbeeld lampjes voor in de kerstboom of een lichtsnoer voor op de gevel.  Eén op de drie heeft elektrische kerstdecoraties in huis. De helft van de respondenten gooit kerstverlichting of elektrische decoraties weg als deze het niet meer doen. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. 41 Procent geeft aan de afgedankte kerstspullen in te leveren.

Momenteel voert Wecycle een campagne met tuincentra en bouwmarkten om de consument op te roepen ook afgedankte kerstverlichting in te leveren voor recycling. Wecycle organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Ingeleverde afgedankte kerstverlichting wordt via Wecycle voor meer dan 80 procent gerecycled. Door recycling blijven grondstoffen behouden. Ook komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Kerstverlichting en -decoraties zijn net als alle andere afgedankte elektrische apparaten gratis in te leveren bij de milieustraat van de gemeente, in Wecycle-inleverbakken in winkels of bij aankoop van een soortgelijk product.

In het onderzoek van TNS NIPO onder tweeduizend huishoudens geeft 84 procent aan kerstverlichting in huis te hebben. Dat zijn (0,84 x 7.590.228 =) 6.375.792 huishoudens. De gemiddelde lengte van de kerstverlichting is 27,68 meter. De totale lengte aan kerstverlichting is hiermee 176.482 kilometer. Dat is 4,4 keer de omtrek van de aarde (omtrek = 40.075 kilometer).
50 Procent van de respondenten geeft aan elektrische kerstverlichting en/of elektrische kerstdecoraties weg te gooien als deze het niet meer doen. 41 procent levert het in.

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in Nederland organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van ruim vijftienhonderd producenten en importeurs.

www.wecycle.nl

<< December 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >