Verlichting van vitaal belang voor 24-uursritme


Verlichting van vitaal belang voor 24-uursritme
24-09-2014 13:35
Waar een lampje vroeger vooral bedoeld was om licht in het duister te creëren, brengt de nieuwe generatie verlichting de mens tegenwoordig meer. Veel meer. Zo hebben de nieuwste verlichtingsbronnen inmiddels grote invloed op het menselijk welzijn. Dankzij de technologische ontwikkelingen speelt dynamisch licht inmiddels een niet meer weg te denken rol in het beïnvloeden van het welzijn, gemoedstoestand en de productiviteit van mensen op kantoren, scholen en in de werkomgeving. 
 
De positieve effecten van de nieuwe verlichting op ons welzijn zijn eindeloos. Zo biedt de nieuwe generatie LED tegenwoordig de mogelijkheid om natuurlijk daglicht na te bootsen, inclusief de bijbehorende gunstige effecten. De verlichting in klaslokalen, kantoren, ziekenhuizen  en in de werkomgeving (bijvoorbeeld in een fabriek) veranderen gedurende de dag mee met de kleur en warmte van buitenlicht. De biologische klok van mensen wordt hiermee ondersteund omdat die van groot belang is op het menselijk lichaam en zodoende veel invloed heeft onder meer op de productiviteit, concentratie en alertheid. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek bewezen dat de nabootsing van dit daglicht – dit dynamische licht – positief effect heeft op het 24-uurs ritme van mensen. Zo bevordert het nabootsen van natuurlijke lichtkleuren de concentratie en verhoogt de productiviteit. Dit geldt voor de prestaties van schoolleerlingen en studenten, maar ook personeel tijdens nachtdiensten, vliegend personeel en topsporters die in een andere tijdzone moeten presteren hebben baat bij de juiste lichtbegeleiding. 
 
Van 29 september tot en met 3 oktober staat Duurzaam Verlicht in het teken van het effect van verlichting op het welzijn van mensen. Jentske Kooistra, manager van de Nederlandse Lichtassociatie én een van de initiatiefnemers van het kennisplatform: “Met de wintertijd in aantocht is dit een mooi moment om nadrukkelijk stil te staan bij de bijkomende mogelijkheden van nieuwe energiezuinige verlichting. Tegenwoordig is licht niet alleen meer bedoeld om een boek te kunnen lezen in het donker, of liever gezegd, om de productieve duur van onze dag te verlengen. Met de kennis en technologie van nu kan nieuwe verlichting van vitaal belang zijn op de werkvloer en in studieomgevingen. Dat willen we graag onder de aandacht brengen bij een breder publiek omdat het zo jammer is dat door onwetendheid deze toepassingen niet verzilverd worden. Zo kan het de kwaliteit van zorg bevorderen in ziekenhuizen en de prestaties verbeteren op scholen.”  
 
Tijdens de Themaweek Welzijn van Duurzaam Verlicht zijn onder meer bijdragen te lezen van Toine Schoutens (FluxPlus), Paul Settels (ING DB & HR Health en Safety), Joost Rienks (adviesbureau Rienks EAP), Maarten Voorhuis (VitaalLicht) en Mariëlle Aarts (TU Eindhoven).
 
<< September 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >