Nimbus in de 'nieuwe wereld'


Nimbus in de 'nieuwe wereld'
24-07-2014 9:56

De LED-specialisten van Nimbus in Stuttgart hebben onlangs een eerste stap gezet om ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan een stevige voet aan wal te krijgen: voor de verlichting van het nieuwe gebouw van de Rechtenfaculteit aan de universiteit van Baltimore, een project van BehnischArchitekten en Ayers Saint Gross, werden bijna driehonderd LED-armaturen van Nimbus gebruikt. Dit is het eerste project op het Amerikaanse continent waar de Nimbus Group zijn knowhow kan aantonen.

“De VS kijken op het vlak van de bouwtechnieken tegen een achterstand aan”, aldus architect Stefan Behnisch. Toch zijn ze er in Baltimore in geslaagd om een gebouw op te trekken dat zelfs naar Europese maatstaven zeer vooruitstrevend mag worden genoemd. Dat heeft alles te maken met het feit dat Robert L. Bogomolny, de voorzitter van de universiteit van Baltimore, zich vanaf het begin heel enthousiast toonde over innovatieve ideeën en nieuwe ruimtelijke concepten.

“LED-armaturen zijn iets duurder in aanschaf dan conventionele armaturen”, verklaarde Dietrich F. Brennenstuhl, de oprichter en de CEO van de Nimbus Group, aan de Amerikanen. “Maar de extra kosten worden al op middellange termijn teruggewonnen door de heel hoge energie-efficiëntie, de bijzonder lange levensduur en het feit dat deze producten geen enkele vorm van onderhoud nodig hebben.”

De voorzitter van de universiteit vond deze argumenten heel overtuigend en koos mede daarom voor de Office Air LED staande lamp en de Roxxane Home bureaulamp. Beide modellen worden intussen in grote delen van het nieuwe gebouw gebruikt om de kantoren en de studieruimten in de grote bibliotheek te verlichten.
“Beide armaturen hebben een fantastisch design en passen perfect in de innovatieve en duurzame architectuur van het nieuwe gebouw”, stelde Stefan Behnisch. De afzonderlijke delen van het gebouw zijn met elkaar verbonden door een imposant glazen atrium waarin werkruimten, lounges, een lobby, cafetaria’s en ruimte voor informele ontmoetingen gesitueerd zijn.

“In de VS is bij de mensen een mentaliteitsverandering aan de gang met betrekking tot energiezuinige bouwtechnieken”, weet Dietrich F. Brennenstuhl. Het groeiende milieubewustzijn in de VS blijkt onder meer uit de LEED-certificatie, die een hele reeks standaarden vastlegt op het vlak van duurzame bouwtechnieken. Zo ontving de universiteit van Baltimore intussen het LEED-certificaat in platina voor het nieuwe John and Frances Angelos Law Center.

"Dankzij de toepassing van een hele reeks maatregelen kon het energieverbruik van het gebouw met 43 procent worden verminderd ten opzichte van een vergelijkbaar gebouw. Het energieconcept omvat betonkernactivering, geothermische technologie en het gebruik van niet-drinkbaar water. Het gebouw benut het daglicht maximaal: het licht wordt van buitenaf doorde glazen kantoorwanden naar binnen geleid, waardoor het noodzakelijke kunstlicht tot een minimum kon worden beperkt", aldus Nimbus.

'De beste energie is energie dit niet wordt verbruikt'. Dit is een overtuiging die ook door Dietrich F. Brennenstuhl wordt gedeeld en die duidelijk tot uiting komt in het feit dat het energiebesparende potentieel met LED-armaturen in sommige gevallen tot 80 procent oploopt in vergelijking met conventionele verlichtingssystemen. Het mooiste voorbeeld daarvan is de Office Air LED staande lamp die van glanzend chroom gemaakt is.
Nimbus presenteerde dit model tijdens Light + Building, een revival met splinternieuwe verlichtingstechnologie. Dankzij de krachtige LED’s die samen tot 8.690 lumen halen, en de verbeterde sturingselektronica is de Office Air LED een van de meest efficiënte staande bureaulampen met LED-technologie die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Ook de Power-versie van het armatuur is nieuw: als de indirecte verlichting hiervan met de directe verlichting wordt gecombineerd, is er geen andere lichtbron nodig in het kantoor.

Deze zuinige LED-armaturen van Nimbus zouden binnenkort ook in andere delen van de VS en Canada wel eens kunnen uitgroeien tot belangrijke elementen in de energieconcepten in het kader van de duurzame architectuur. Nimbus heeft intussen voor een aantal van haar armaturen al het ETL-certificaat ontvangen – een absolute vereiste voor certificatie op de volledige Noord-Amerikaanse markt.

Het nieuwe gebouw van de universiteit van Baltimore heeft in ieder geval één zaak heel duidelijk gemaakt: de innovatieve Roxxane, welke in 2012 op de markt werd gebracht en de meest succesvolle productintroductie in de geschiedenis van de onderneming is gebleken, is erg populair bij Amerikanen. Dietrich F. Brennenstuhl ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet: “We zullen zeker groeien op de Noord-Amerikaanse markt.”

Behnisch Architekten is zeker geïnteresseerd om zijn samenwerking met Nimbus aan de andere kant van de Atlantische Oceaan verder uit te werken en te verstevigen: “We hebben al verschillende ontwerpen lopen voor andere gebouwen in de VS waarvoor de armaturen van Nimbus heel geschikt zouden zijn”, liet Stefan Behnisch weten.

www.nimbus-group.com

<< July 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >