Steeds meer inzamelpunten oude lichtbronnen


Steeds meer inzamelpunten oude lichtbronnen
04-06-2014 8:30

Steeds meer winkels zetten een inzamelmeubel voor energiezuinige lampen neer. In het eerste kwartaal van 2014 steeg het aantal winkels met een inzamelmeubel met 23 procent naar 2237. Stichting LightRec - in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen - juicht deze toename toe. Door de stijging van het aantal inzamelpunten kunnen consumenten hun kapotte lampen bij steeds meer winkels kwijt. En dat verlaagt de drempel om in te leveren flink, aldus LightRec.

In de maanden januari, februari en maart plaatsten veel elektronicaketens waaronder BCC, EP, Expert  en H.I.M. retail (bekend van De Harense smid, It’s en Mikro Elektro) inzamelmeubels voor oude lampen in hun winkels. Hiermee staat de teller van het aantal winkelketens dat een inzamelmeubel heeft op 31. Al 22 andere winkelketens, waaronder Blokker, Jumbo en Gamma, hadden vorig jaar al een inzamelmeubel van uitvoeringsorganisatie Wecycle op de winkelvloer staan, apart of als onderdeel van een inzamelstraat voor lampen, batterijen en kleine elektrische apparaten.

Hiermee gaan deze ketens een stap verder dan hun wettelijke verplichting, waarbij ze een oude lamp voor recycling moeten aannemen bij aankoop van een nieuwe. Winkeliers kiezen bewust voor een extra service aan de consument, zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec. “De drempel voor consumenten om hun oude lamp in te leveren wordt veel lager als ze deze bij de winkel om de hoek kunnen inleveren. De gemeentelijke milieustraat is voor het inleveren van een spaarlamp veel minder aantrekkelijk, omdat deze vaak ver weg is. Daarom is het plaatsen van een inzamelmeubel voor lampen bij winkels waar de consument vaak komt, een veel betere optie.”

Ook al is de oorspronkelijke doelstelling van het bestuur van LightRec voor 2014 nu al gehaald, het ultieme doel is nog niet bereikt. “Onze wens is dat alle grote supermarktketens inzamelmeubels voor lampen plaatsen. Nu Jumbo en andere supermarkten meedoen, neemt de druk op de achterblijvers toe. Zij verkopen honderdduizenden lampen per jaar, het zou goed zijn als de consument ze ook daar gemakkelijk in kan leveren.”

Ondanks deze positieve trend zijn er overigens nog steeds winkelketens die zich niet aan de wettelijke verplichting houden om bij de verkoop van nieuwe lampen oude, afgedankte lampen in te nemen. Dat bleek uit onderzoek door de Consumentenbond dat LightRec in maart van dit jaar publiceerde. Vooral warenhuizen kwamen minder goed uit de test. LightRec heeft de ambitie om ook deze detaillisten aan haar zijde te krijgen en zal hier de komende tijd samen met Wecycle op inzetten.Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled.

www.lightrec.nl

<< June 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >